Restaurace za socialismu: K snídani gulášovka, párek a pivo

Do jídelen chodili především dělníci
Zdroj: Facebook/Retro
Když nebyla kofola a pivo, byl konec světaAutomat Koruna patřil mezi nejoblíbenějšíDo jídelen chodili především dělníciČíšníci a kuchař v lepší restauraci+ 6 fotek+ 7 fotek

Když jste před listopadem 1989 zavítali do některé z českých jídelen či restaurací, většinou jste se setkali s pivem čepovaným pod míru, nevrlou obsluhou a na dnešní dobu s pohádkově nízkými cenami. Jak tehdy tato stravovací zařízení fungovala a jak se v nich jedlo?

Petra Járková
Petra Járková 18. 02. 2019 14:00

Za socialismu spadala všechna stravovací zařízení pod státní podnik Restaurace a jídelny (zkráceně RaJ). Byly určeny takzvané cenové třídy restaurací a podle nich se nastavily plošné ceny za jídla.

Otevírací doba těchto podniků byla tehdy přesně určena. Většina hospod zavírala kolem desáté hodiny večerní, což si mnozí z nás dnes asi ani nedokáží představit.

restauracích, jídelnách a hostincích se scházeli pracující už brzy ráno, když přišli na polévku – v nabídce byla většinou zelňačka, dršťková nebo gulášovka. A nechybělo ani pivo, panák nebo rum.

Jídelny a hostince navštěvovali zejména dělníci, zedníci či kopáči – přišli na oběd, poseděli u pivečka a často zůstávali přes pracovní dobu až do zavíračky. Když přišla kontrola, alkohol se schovával pod stůl a nápoje se měnily za nealko.

Všude stejná jídla

Z jídel se nejčastěji vařil guláš, svíčková a dušená masa. A jak bylo zvykem, často se šidilo. Na některých provozovnách se třeba kýta zaměňovala za plecko, místo hovězího zadního se podávalo hovězí přední a podobně. Kolem 70. let začali kuchaři do jídelních lístků zařazovat obalovaný eidam. Hranolky ale byly něco extra, tak se sýr většinou podával s brambory.

Vařilo se podle norem, všichni museli používat ty samé suroviny v tom samém množství. Existovaly tzv. normařky, které normovaly pro kuchaře všechny suroviny, jež v jídle měly být. Nepoužívaly se chemické přípravky, protože zkrátka neexistovaly.

Restaurace jiných typů kuchyní u nás nebyly, výjimku tvořila snad jen čínská restaurace v Praze nebo pár podniků zaměřených na kuchyně „spřátelených“ národů východního bloku.

Průměrný plat číšníka byl asi 1000 Kčs, a protože to nebyla závratná suma, mnozí hledali cestu, jak svůj příjem zlepšit. Většinou samozřejmě ne zcela legálním způsobem.

Ke známým podnikům za socialismu patřil například hostinec U Tygra, U Pinkasů, U Kalendů či U Holubů.

Jídlo „na stojáka“

Nejlevnější a nejrychlejší jídla nabízely automaty. Tím prvním a také nejznámějším byl Automat Koruna na Můstku v Praze. Navštěvovaly jej všechny vrstvy obyvatel včetně prezidenta Zápotockého.

Známý bufet se otevřel už v roce 1931 a jeho název „automat“ byl odvozen od toho, že si tu lidé mohli po vhození mince natočit z mosazného kelímku limonádu a z automatického okénka ochutnat obložený chlebíček.

Když přišli k moci komunisté, automat značně sešel. Přesto byl stále velmi oblíbeným místem, kam lidé chodili na párky, buřty, limonádu, chlebíčky, koktejly nebo na ruské vejce.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články