Staročeské podzimní menu, které vám doplní síly. Pochutnejte si jako u babičky

Zapečené brambory patří mezi klasiku za pár korun.
Zdroj: Pixabay.com
Křupavé nové brambory:

Suroviny:

1 kg nových brambor, odrhnutých
hrst kaparů + 2 hrsti černých oliv
1 lžíce tymiánových lístků
pár snítek rozmarýnu
6 lžic olivového oleje
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžíce bílého vinného octa nebo
citronové šťávy.

Postup:

Troubu předehřejte na 220 °C. Brambory dejte vařit do osolené vody; stačí 12 minut. Pak je sceďte, přepulte a přendejte do mísy. Přidejte k nim kapary, olivy i bylinky. Nakonec vmíchejte 5 lžic oleje, sůl a pepř, promíchejte a některé brambory lehce rozmáčkněte.

Plech vyložte papírem na pečení, vsypte brambory. Zbylou lžíci oleje rozmíchejte s octem a zálivkou přelijte brambory a pečte 40 minut dozlatova.

Salát z nových brambor:

Suroviny:

8 menších nových brambor
1 svazek ředkviček
200 g zelených fazolek
1 balení polníčku.

Na zálivku:

5 lžic olivového oleje
2 lžíce vlažné vody
2 lžičky vinného octa
2 lžičky dijonské hořčice
2 lžičky hrubozrnné hořčice
nasekaná pažitka
sůl, pepř.

Postup:

Nejprve si omyjeme brambory a uvaříme je i se slupkou.
Ke konci varu brambor si dáme vařit i fazolky, těm stačí zhruba 5 minut.
Mezitím si omyjeme polníček a ředkvičky a ty pak nakrájíme na plátky.
Přendáme do mísy a připravíme si zálivku tak, že smícháme všechny na ní potřebné ingredience.
Bramborový salát můžete podávat buď teplý, nebo počkat, až brambory a fazolky vystydnou.
Pak už jen stačí promíchat vše dohromady a přelít zálivkou.

Zapečené brambory s párkem:

Uvařené brambory nakrájíme na kostičky nebo kolečka a dáme je na teflonovou pánev, přidáme k nim trochu oleje, osolíme a lehce je opečeme. Pak k nim přidáme na kousky nakrájené poctivé párky (2 nožičky poctivého debrecínského a 4 nožičky poctivého vídeňského párku pro děti). Když je vše pěkně opečeno, zasypeme to strouhaným sýrem a necháme v troubě chvilku zapéct.Řízky v bramboráku:

Suroviny:

600–800 g vepřové panenky
sůl a čerstvě mletý pepř
olej na smažení
směs salátových lístků na ozdobení (polníček, frisée, červená čekanka).

Na těstíčko:

500 g brambor, oloupaných a nastrouhaných najemno
100 ml horkého mléka
2 vejce
3–4 lžíce hladké mouky + na obalení masa
4–6 stroužků česneku, prolisovaných
1 lžička majoránky
lehký zeleninový salát k podávání.

Postup:

Maso nakrájené na medailonky lehce naklepejte klouby ruky. Osolte ho, případně nařízněte okraje.

Z nastrouhaných brambor slijte přebytečnou tekutinu a trochu je ještě vymačkejte. V míse je zalijte mlékem a promíchejte. Přidejte ostatní přísady na těsto a pomalu přisypávejte mouku, až vznikne hustší, ale stále tekuté těstíčko. Osolte ho a opepřete.

Maso obalte v hladké mouce a přebytečnou oklepněte. Maso položte do těstíčka, lžící opatrně navršte trochu na horní stranu a touto stranou řízek vložte do rozpáleného oleje. Nyní na horní stranu dejte další lžíci těstíčka, rozetřete a uhlaďte. Po každé straně opékejte aspoň 8 minut, aby bylo maso propečené. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. Podávejte s lehkým salátem.+ 1 fotka+ 2 fotky

S nástupem podzimu je třeba trochu pozměnit jídelníček. Náš organismus v důsledku chladu vydává více energie a je třeba ho pořádně dobít. A na to už salát z čekanky prostě nestačí.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 14. 09. 2019 12:00

Česká kuchyně kdysi a dnes

Víte, jak jedli naši předci? Odpověď možná leckoho překvapí. Podle posledních lékařských výzkumů se totiž stravovali daleko lépe než my. Dokonce i po konci druhé světové války, kdy byla o potraviny nouze, byla skladba stravy výživnější a bohatší na vitaminy než dnes.

Méně se totiž jedly cukry a tuky, zato své místo na stole měla zelenina domácí provenience, hlavně brambory, zelí, kapusta a kořenová zelenina bohatá na vitamin C a vlákninu. Maso patřilo na stůl jen výjimečně. S nástupem zimy se hojně připravovala slepice, protože silný vývar se používal jako prevence či už jako lék při nachlazení. Proto jsme pro vás připravili klasické staročeské podzimní menu, které doplní síly, a přitom nezklame ani vyhlášeného labužníka.

Slepičí polévka se zeleninou

Příprava: 15 minut + 3-4 hodiny vaření

Ingredience: 1/2 větší slepice nebo 1 menší, nejlépe chlazená masitá, 1,5 až 2 l vody , po 5 kuličkách celého pepře a nového koření, 1 cibule se slupkou, omytá a rozpůlená, 4 žampiony, oloupané, 3cm kousek čerstvého zázvoru, 3 stroužky česneku, 1 snítka libečku, 1 stonek řapíkatého celeru, 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 menší pórek, 50 g hrášku - čerstvý nebo mražený, sůl a mletý pepř, hrst omyté čerstvé petrželky (kudrnky)

Postup přípravy: Slepici omyjeme ve studené vodě, zbavíme zbytků peří, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Osolíme, přidáme celý pepř a nové koření, kousek oloupaného zázvoru, rozpůlenou cibuli se slupkou, oloupané celé nebo rozpůlené žampiony, celé oloupané stroužky česneku, libeček a uvedeme do varu. Ztlumíme plamen, vaříme mírným varem asi 3 hodiny, až je slepice téměř měkká. Zeleninu omyjeme, očistíme a překrojíme na větší kusy. Ke konci varu přidáme do vývaru kořenovou zeleninu, překrojený řapíkatý celer a dále vaříme, dokud zelenina nezměkne. Vývar přecedíme, maso zbavíme kůže a kostí a nakrájíme na menší kousky a vložíme zpět do vývaru. Přidáme nakrájený dobře omytý pórek, hrášek, nakrájenou uvařenou kořenovou zeleninu a necháme přejít varem. Podle chuti dosolíme, opepříme a podáváme se zelenou petrželkou.

Kapustové karbanátky

Příprava: 30 minut + 20 minut smažení

Ingredience: 1 středně velká kapusta, sůl, 20 g másla, 2 vejce, 150 g housky pokrájené na kostičky, 120 ml mléka, mletý pepř, 30 g cibule, pokrájené a krátce osmahnuté, 60 g vařeného uzeného masa, 150 g strouhanky + další na obalení, 2 rozšlehaná vejce, tuk na smažení

Postup přípravy: Kapustu zbavte ovadlých listů, spařte ji a pak vložte do vařící osolené vody. Uvařte doměkka a dejte na síto dobře okapat. Poté kapustu jemně usekejte nebo umelte na masovém strojku. V míse umíchejte změklé máslo se solí, přidejte vejce, v mléce namočenou a prolisovanou housku, pepř, cibulku, mleté vařené uzené maso, kapustu a tolik strouhanky, aby těsto bylo husté jako na masové karbanátky. Vytvarované karbanátky obalujte v rozšlehaném vejci (či jen v bílcích) a poté ve strouhance. Smažte na pánvi nebo ve fritovacím hrnci dozlatova. Podávejte třeba se zelným salátem, bude to skutečná vitaminová bomba.

Zapečené kyselé zelí

Příprava: příprava 20 minut+ 45 minut pečení

Ingredience: 500 g kyselého zelí , 2 cibule, 1 lžíce oleje, 300 g uzeného masa, 3 vejce, 1/2 l mléka, špetka mletého kmínu, lžíce nakrájené pažitky, sůl, pepř, 500 g kyselého zelí, 500 g brambor, tuk na vymazání formy

Postup přípravy: Nakrájenou cibuli poduste na oleji, přidejte na kostičky nakrájené uzené maso a opékejte 2 minuty. Rozkvedlejte vejce s mlékem, kmínem, pažitkou, solí a pepřem. Kyselé zelí vymačkejte, v případě potřeby pokrájejte a osolte. Brambory nakrájejte na plátky a opět opepřete a osolte. Do vymazané formy střídavě navrstvěte brambory, zelí, uzené maso tak, aby poslední vrstvu tvořilo zelí. Zalijte vaječnou směsí a pečte v předem vyhřáté troubě asi 45 minut při 170 °C.

Brambory pečené v soli

Příprava: 90 minut

Ingredience: 2 oloupané, překrojené stroužky česneku, olej na vymazání formy a trochu na zakapání brambor, 2 lžíce jehliček rozmarýnu, 1,5 kg malých brambor, neloupaných, ale pečlivě omytých a osušených, 750 g hrubé soli, 30 g hladké mouky, 200 ml zakysané smetany

Postup přípravy: Troubu předehřejte na 230 °C, horkovzdušnou na 210 °C. Kulatou formu o průměru 30 cm vytřete česnekem a potřete olejem (formu můžete ještě vyložit pečicím papírem, pak znovu potřít olejem a posypat česnekem). Na dno formy nasypte bylinky a na ně naklaďte hustě vedle sebe brambory. V míse promíchejte sůl a mouku, pomalu přilévejte asi 120 ml vody, aby vznikla hladká směs. Nalijte ji na brambory ve formě a hlavně mezi ně. Pečte na střední příčce trouby. Formu vyjměte a nechte pět minut vychladnout; vyklopte brambory na velký talíř a vyloupejte je ze slaného obalu. Podávejte se zakysanou smetanou, zakápnuté trochou oleje.

V GALERII NAJDETE NEJLEPŠÍ RECEPTY Z BRAMBOR:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články