Nejlepší zavářky do polévky – jak na játrové knedlíčky, noky, kapání, strouhání

vývar, knedlíčky
Zdroj: Pixabay

Do vývarů prostě zavářka patří. Velmi oblíbené jsou knedlíčky, a to zejména játrové, ovšem vynikající jsou i ty drožďové. Oblíbené jsou i noky či strouhání.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 19. 09. 2019 10:00

Játrové knedlíčky

Játrové knedlíčky připravujte vždy z čerstvých jater od řezníka. Mají tak výraznější chuť. Zhruba 125 g jater nastrouhejte nožem nebo umelte v mlýnku a vložte do misky. Přidejte trochu strouhanky, dva stroužky česneku nastrouhané na jemném struhadle a okořeňte majoránkou, mletým kmínem, solí a špetkou pepře. Směs propracujte a vytvořte z ní malé kuličky, které zavařte do polévky.

Drožďové knedlíčky

Osmahněte na tuku jednu menší, nadrobno pokrájenou cibuli. Opékejte ji na mírném ohni, až zesklovatí. Přidejte rozdrobenou kostku droždí (42 g) a nechte ho na mírném ohni rozpustit. Dále opékejte, dokud se droždí opět nespojí a tuk se neoddělí. Vsypte dvě lžíce polohrubé mouky, krátce osmahněte a stáhněte z ohně, směs dejte do misky a nechte zchladnout. Pak vmíchejte dvě vejce, sůl, pepř, majoránku a tolik strouhanky, aby hmota byla vláčná, ale ne tuhá. Vytvarujte malé knedlíčky a hned je zavařte v polévce.

Noky zpestří vývar

Noky do polévky jsou oblíbené pro svou snadnou a rychlou přípravu. Mezi nejčastějšími recepty najdete noky krupicové. Připravují se z krupice, vejce a másla. Máslo nechte rozpustit, vyšlehejte v něm vejce a přidejte krupici, aby bylo těsto tuhé. Ze směsi pak vytvarujte lžičkou podlouhlé noky a vhazujte je přímo do vroucí polévky.

Kapání a strouhání

Kapání do polévky je jakákoli drobnější zavářka, nejčastěji z hrubé mouky, vajec, krupice a bylinek. Lze se setkat také s názvem strouhání do polévek, protože se těstíčko strouhá na hrubém struhadle přímo do polévky.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články