Speciál: Průvodce kvalitouSpeciál: Hubněte s námiTestování

Tak trochu jiná ryba: Recept na Mare Monti od gastro legendy Roberta Chejna

Tak trochu jiná ryba: Recept na Mare Monti od gastro legendy Roberta Chejna
Zdroj: Robert Chejn
+ 1 fotka+ 2 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Možná jste tento název nikdy neslyšeli, natož abyste tuto dobrotu někdy ochutnali. Nyní vám však přinášíme tip, jak si ji připravit doma a pocítit vůni moře přímo na talíři.

Petra Járková 15. listopadu 2019

Původ jídla

Jídlo Mare Monti má svůj původ v italském regionu Marche, kde se mísí gastronomie moře a hor. Najdeme v něm jak houby, které patří mezi typickou surovinu pro horské oblasti, tak i kalamáry, typicky přímořská surovina.

Co je Mare Monti?

V hrnci nebo v hluboké zaklopené pánvi podušené předvařené brambory ve slupce spolu s orestovanými mušlemi a krevetami, houbami a halibutem, vše podlité kuřecím vývarem a dochucené kořením, citronovou šťávou, lanýžovým olejem, lanýži, máslem a pažitkou.

Robert Chejn

Recept na Mare Monti jsme pro vás nechali připravit uznávaným šéfkuchařem Robertem Chejnem, který kromě praxe v Německu působil jako šéfkuchař v několika vyhlášených pražských restaurací, například U Vladaře nebo v La Provence. Již nějaký ten pátek provozuje zámecký hotel Chateau Kotěra, kde servíruje hostům evropské delikatesy.

Nejromantičtější místa Česka: Kam vzít svou drahou polovičku, pokud chcete opravdu zabodovat
Mohlo by Vás zajímat:

Nejromantičtější místa Česka: Kam vzít svou drahou polovičku, pokud chcete opravdu zabodovat

Recept na Mare Monti

Ingredience:

0,5 kg halibut

0,2 kg mušle slávky

8 ks vyloupané krevety

0,5 kg brambory grenaille

4 ks hřib celý

0,5 dl olivový olej extra virgin

2 ml lanýžový olej

5 g sůl

2 g pepř černý

3 dl kuřecí vývar

100 g máslo

10 g pažitka

2 g čerstvý lanýž

1 ml citronová šťáva

Postup:

Uvaříme brambory ve slupce. Halibuta si naporcujeme, osolíme a opepříme.

Na pánvi na rozpáleném oleji orestujeme mušle, přidáme hřiby a brambory, podlijeme kuřecím vývarem a přidáme halibuta, citronovou šťávu a pažitku. Přiklopíme pokličkou a dusíme, než je ryba hotová. Vyndáme mušle, halibuta, brambory a hřiby na talíř. Do zbylé šťávy přidáme lanýžový olej, lanýže a zahustíme máslem. Případně dosolíme.

Profesionální chuť

Pokud si na tento středomořský recept přece jen netroufáte, udělejte si za Robertem výlet právě do zámeckého hotelu Chateau Kotěra, který patří do památek UNESCO. Vyjma perfektní kuchyně a dokonalého Mare Monti zde najdete i architektonický zážitek v podání prvorepublikové stavby od Jana Kotěry.

NA DALŠÍ RYBÍ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články