Dermatoložka Arenbergerová varuje: Každé spálení zvyšuje riziko nádoru. Jak chránit děti před sluncem?

Dermatoložka Arenbergerová varuje: Každé spálení zvyšuje riziko nádoru. Jak chránit děti před sluncem?
Zdroj: Se souhlasem Moniky Arenbergerové, Freepik/Koláž Lifee.cz
Voděodolné opalovací mléko ve spreji pro děti Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive Advanced SPF50+. Garnier, 289 KčZklidňující a chladicí pěna po opalování Panthenol Omega 10% D-Panthenol After-Sun Mousse. Panthenol, 148 KčMléko na opalování pro citlivou dětskou pokožku Garnier Ambre Solaire Kids Protection Lotion SPF50+. Garnier, 226 Kč Voděodolné mléko na opalování pro děti Nivea Sun Kids Protect & Care Sun Lotion SPF30. Nivea, 203 Kč+ 6 fotek+ 7 fotek

UV záření může nenávratně poškodit pokožku nejen dospělých, ale především dětí. Jejich kůže je totiž daleko citlivější a ochrana před sluncem je tak velmi důležitá. Jak dětskou pokožku před paprsky chránit a které produkty k tomu využít? To webu Lifee.cz prozradila dermatoložka Monika Arenbergerová.

Dana Klementová
Dana Klementová 17. 05. 2022 09:00

„Péče o dětskou pokožku je nesmírně důležitá, neboť je velmi tenká a nemá ještě dokonale vyvinutou schopnost pigmentace jako ochrany proti UV záření. Měli bychom tedy dodržovat několik zásadních opatření. Vyhýbat se přímému slunci kolem poledne a využívat pravidlo 3 K – klobouk, košile, krém, radí dermatoložka. 

Jak podle vás ideálně chránit dětskou pokožku před UV zářením?

Já osobně fandím speciálnímu UV oblečení, které má filtr zabudovaný přímo v textilu. Může pak zakrývat zejména rizikové partie, jako jsou krk nebo ramena. Zbytek pokožky je třeba mazat ochranným krémem s vysokým SPF faktorem a jeho aplikaci pravidelně opakovat.

Je-li řeč o kosmetice s UV filtry, jaké přípravky na ochranu dětské pokožky jsou nejvhodnější?

Vždy bychom měli volit kosmetiku, která je určená přímo pro dětskou populaci. Je vyvinuta s pomocí dermatologů, je šetrná, hypoalergenní a SPF faktor se pohybuje kolem 30 a výše. Vzhledem k tomu, že se děti hodně pohybují ve vodě, doporučuji sáhnout po voděodolném krému. Ten je správnou volbou především pro první namazání, pro opakovanou aplikaci, která se doporučuje každé dvě hodiny, je pak možné využít speciální mlhy, jež se na kůži nastříkají a není je třeba roztírat. Pokud máte doma dítě atopika, můžeme volit mastnější krém, jinak pro děti doporučuji spíše tělová mléka nebo spreje.

I když budeme pokožku dítěte maximálně chránit, jakou péči je potřeba jí dopřát po slunění? Co případně dělat, pokud se dítě na slunci spálí?

Po oslunění je vhodné použít tělová hydratační mléka, například s obsahem aloe vera či vitaminů C a E. Pokud je navíc budete uchovávat v ledničce, krásně pokožku zchladí. Jestliže se však dítě spálí, pokožku omyjte vlažnou vodou a na postižená místa naneseme panthenol ve formě pěny, který má zklidňující a regenerační schopnosti. Použít lze i obklady z černého čaje na vatovém tamponu nebo bílý hutný jogurt s obsahem probiotik. Důležitý je také dostatečný pitný režim.

Jestliže by ke spálení docházelo častěji či bychom pokožku dítěte před UV zářením nechránili, jaké by to pro něj mohlo mít následky?

Vlivem UV záření vzniká na pokožce více pih a předpokládá se, že UV záření může nastartovat i růst a vznik mateřských znamének. Kromě toho jedno spálení do puchýřů v dětství může zvýšit riziko kožního nádoru v dospělosti až 2,5×.

Abychom dětskou pokožku před těmito negativními následky ochránili, do kolika let či měsíců by dítě nemělo být slunci ideálně vůbec vystaveno?

Dříve jsme doporučovali, aby se děti vůbec nevystavovaly slunci do jednoho roku. Dnes je situace složitější, protože rodiny cestují k moři i s kojenci. V takovém případě je jakákoliv ochrana lepší než žádná. Doporučuji tady textilní oblečky včetně čepice s nákrčníkem a použití ochranných krémů, ideálně s vysokým minerálním filtrem, který je vůči pokožce šetrný a dobře se toleruje.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články