Jak chránit děti před chladem a mrazem? Důležité je správně vrstvit prádlo, říká dětská lékařka

Jak chránit děti před chladem a mrazem? Důležité je správně vrstvit prádlo, říká dětská lékařka
Zdroj: Pixabay.com

Trápíte se někdy nad tím, jak své dítě obléct, aby mu nebyla zima. S tím je nyní konec! Odborníci radí, jak potomka správně obléknout a zároveň, jak chránit dětskou pokožku, která je velmi citlivá, zvláště na podzim a především pak v zimě.

Markéta Bartošíková
Markéta Bartošíková 13. 11. 2019 07:41

Chraňte dětskou pokožku

Chladné měsíce roku představují v ordinacích pediatrů větší výskyt některých dermatóz. MUDr. Martina Neradová Richterová popisuje: "Setkáváme se především s atopickou dermatitidou, sezónními virovými dematózami, kožními chorobami způsobenými chladem a parainfekčními dermatózami. Díky klimatickým změnám (chlad, vlhko, vítr, přechody chlad-teplo) se častěji setkáváme s přesušenou pokožkou u jinak dermatologicky zdravých jedinců."

Důležitý je tedy i správný výběr krému. V lékárnách jsou k dispozici speciální dětské krémy určené do mrazu. Pozor si však dejte na krémy na vodní bázi, které nejsou vhodné. U dětí s onemocněním kůže (u atopiků) je vhodná konzultace s lékařem, neboť v zimních měsících dochází ke zhoršování stavu pokožky.

Pozor na omrzliny

Omrzliny vyvolává působení mrazu po delší dobu. Postiženy bývají akrální partie (prsty rukou, nohou, ušní lalůčky, špička nosu a místa tlaku obuvi či rukavic). MUDr. Martina Neradová Richterová uvádí: "U I. stupně dochází ke zbělení a následnému zarudnutí kůže, které je provázeno silnou bolestivostí, u II. stupně se tvoří hemoragické puchýře a u III. stupně nekrózy."

V čem tedy spočívá prevence? "Prevence spočívá v chránění zejména aker (koncové části těla, pozn. red.) vhodným oděvem, v jemných masážích a tření ohrožených partií," dodává MUDr. Martina Neradová Richterová.

Vrstvení je základ

Zásadou pro správnou kombinaci oblečení je vrstvení. A právě správná kombinace se skládá ze tří vrstev:

1. Sací vrstva – termoprádlo. Odvádí vlhkost v podobě potu od pokožky.

2. Izolační vrstva – fleece. Zabraňuje ztrátě tepla a je prodyšná tak, aby docházelo k odvádění potu dále od těla.

3. Ochranná vrstva – svrchní vrstva oblečení. Chrání před nepřízní počasí a musí být nepromokavá, ale zároveň prodyšná.

Nezapomínejte ani na vhodné funkční doplňky – rukavice, čepice, teplé a nepromokavé boty s pevnou neklouzavou podrážkou.

Se šálou přes pusu ale opatrně: Vlivem vydechovaného vzduchu, jehož součástí je i vodní pára, která se díky šále může na pokožce srazit, mohou vzniknout i výše uvedené omrzliny.

Otužujte odmalička

Otužování stojí také za zmínku. S pozvolným otužováním začínejte již od dětství (nejvhodnější období je mezi druhým až třetím rokem). Jak na to? Důležité je úměrně volit oblečení, pohybovat se na čerstvém vzduchu a vhodné je i vlažné sprchování. Otužování je i skvělou prevencí nachlazení.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články