Světový návrhář Karl Lagerfeld: Co jste nevěděli o jeho legendárních rukavicích?

Módní návrhář Karl Lagerfeld zemřel 19. února 2019 v nedožitých 86 letech.
Zdroj: Profimedia
Karl Lagerfeld, rodným jménem Karl Otto Lagerfeldt, byl jeden z nejuznávanějších a nejvlivnějších světových módních návrhářů druhé poloviny 20. století i prvních dvou desetiletí 21. století.Proslavil se jako nezávislý tvůrce, avšak spolupracoval s mnoha módními značkami, včetně Chloé, římské Fendi a Chanelu. Na počátku 80. let vytvořil vlastní značku Lagerfeld, která se zaměřila na produkci parfémů a kolekčního oblečení. Významnou roli sehrála i jeho spolupráce se známými umělci, přitom on sám byl velmi nadaný kreslíř.Na počátku 80. let vytvořil vlastní značku Lagerfeld, která se zaměřila na produkci parfémů a kolekčního oblečení. Významnou roli sehrála i jeho spolupráce se známými umělci, přitom on sám byl velmi nadaný kreslíř.+ 6 fotek+ 7 fotek

Karl Lagerfeld byl nejen skvělým návrhářem, ale i velmi specifickou osobností. Lidé ho poznávali díky černým slunečním brýlím, culíku s mašlí, tričky s límečkem a legendárním rukavičkám. Jaké tajemství tenhle módní doplněk skrýval a proč je módní ikona téměř nesundávala?

Petra Járková
Petra Járková 10. 09. 2019 08:00

Karl Lagerfeld by dnes oslavil 86. narozeniny, bohužel ale legendární módní návrhář zesnul v únoru letošního roku. Do poslední chvíle sice onemocnění, které ho zabilo, tajil, lze se ale snadno dovtípit, že šlo o zákeřnou rakovinu slinivky.

Poznávací znamení

Světově uznávaného módního návrháře Karla Lagerfelda si vždy neodmyslitelně spojíte s culíkem a černými slunečními brýlemi. Nejzásadnějším módním doplňkem však byly rukavice, u kterých chyběla část zakrývající vršek prstů. Nosil je ve všech možných variantách, barvách a s nejrůznějšími ozdobami.

Etiketa

Co pro něj tyto rukavice znamenaly? Podle Lagerfelda bylo velmi neslušné se přijít pozdravit s někým, kdo měl rukavice. Tedy alespoň toto pravidlo bylo dříve součástí etikety. To pro něj jako pro osobu, která se ostatních lidí vesměs štítila, bylo velmi důležité.

Optické prodloužení

Dalším důvodem k nošení rukavic bylo to, že opticky prodlužují ruce. „Víte, co ve Francii znamená mít dlouhé ruce? Znamená to mít vliv,“ svěřil se kdysi americkým médiím. Dodal, že nosí rukavice odhalující konečky prstů hlavně proto, že může vzít tužku a kreslit své návrhy i ve chvíli, kdy je má na sobě.

Ponížení

Největší důvod k nošení rukavic mu ale dala jeho matka, když mu bylo pouhých 14 let. V té době totiž začal Lagerfeld kouřit a jeho matka mu řekla, že by to dělat neměl, protože tím zdůrazňuje své ruce, které jsou podle ní ošklivé. Osoba, která mu měla být nejbližší, ho naopak velmi ponížila, kvůli ní například nenosil ani čepice.

NA LEGENDÁRNÍHO MÓDNÍHO NÁVRHÁŘE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články