Péče o spálenou pokožku: Zklidněte ji gelem s aloe nebo bylinkami

Péče o spálenou pokožku: Zklidněte ji gelem s aloe nebo bylinkami
Zdroj: Freepik.com

Současné dny nám konečně dopřávají horké letní teploty. Právě s těmi je ale spojeno také několik rizik. Mezi ty nejčastější se řadí spálení pokožky od sluníčka. Jak co nejlépe zklidnit podrážděnou kůži?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 30. 07. 2020 14:00

Většina lidí si pobyt venku na sluníčku a všechny letní činnosti, které s ním souvisí, užívá. Co když se ale zapomenete dostatečně namazat opalovacím krémem, a spálíte si pokožku? Popáleniny od sluníčka mohou pořádně bolestivé, navíc představují i zdravotní riziko. Důležité je proto zarudlou pokožku co nejdříve šetrně ošetřit. Kromě všeobecně známého, velmi účinného panthenolu můžete vyzkoušet i další prospěšné pomocníky. Některé z nich máte dokonce v kuchyni.

Pokožku zklidní aloe vera

Aloe vera je proslulá svými vyživující, hydratační a zklidňující účinky. Gel s aloe tak poskytne vaší pleti spálené od sluníčka účinnou první pomoc. Vitaminy skupiny E, A, B a C, které jsou v něm obsažené, totiž přispívají k regeneraci pokožky, navíc ji příjemně ochladí. Aloe vera ale působí také proti škodlivým volným radikálům a předčasnému stárnutí buněk.

Tvaroh nebo jogurt

Mezi nejčastější babské rady pro pokožku spálenou od sluníčka patří mléčné výrobky. Dokáží ji totiž zklidnit a ulevit nepříjemným pocitům. To ale není vše. Kyselina mléčná, která je obsažená v mléčných výrobcích, totiž kůži a její buňky hydratuje, vyživuje a regeneruje. Nejvíc prospěšných a účinných látek, jako jsou živé probiotické kultury a enzymy, najdete právě v tvarohu a jogurtu. Použít můžete i oba mléčné výrobky společně. Naneste je na pokožku a nezapomeňte je nechat dostatečně dlouho působit až do zaschnutí. Pak kůži opatrně opláchněte vlažnou nebo studenou vodou.

Vsaďte na mátu a heřmánek

V případě hojení spálené pokožky můžete vsadit i na bylinky. Výborná je třeba máta, která má protizánětlivý účinek, takže podrážděnou kůži účinně zklidní. Podobně působí i heřmánek. Tyto dvě bylinky můžete smíchat a pak je přelít horkou vodou. Vznikne vám tak bylinkový roztok, který nechte louhovat alespoň čtvrt hodiny. Čaj z bylinek pak dejte vychladit do lednice. Po té do něj namočte utěrku, látkový kapesník nebo třeba vatové tamponky a přiložte jako obklad na podrážděnou pleť. Bylinky vám pomohou i na puchýře a výraznější spálení od sluníčka.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články