Suchá jako sušenka: Co s kůží, která se loupe?

Suchá jako sušenka: Co s kůží, která se loupe?
Zdroj: Freepik.com

Máte problém se suchou kůží, která se vám neustále loupe? Nemusíte hned utrácet za drahé lázně a kosmetiku. Vyzkoušejte pár jednoduchých triků, které můžete praktikovat doma, a zbaví vás těchto problémů jednou pro vždy.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 16. 07. 2020 14:00

Pokud vás trápí suchá kůže, pravděpodobně jste už vyzkoušela všechno možné. Vysušená nebo dehydratovaná pokožka vypadají podobně a mohou mít mnoho příčin. Je proto dobré vyzkoušet více triků najednou, které faktory jejího vzniku omezí nebo jim zamezí úplně.

Důležitá je pravidelná hydratace

Pokožku, která se loupe v nevzhledných malých šupinkách, musíte správně každý den hydratovat, jak zevnitř tak zvenku. Důležité je abyste každý den vypila alespoň 1,5 litru čisté neperlivé vody. Pokožku je navíc třeba pravidelně mazat šetrným tělovým mlékem. Na obličej nezapomínejte denně aplikovat krém pro citlivou pleť.

Změňte kosmetiku

V případě, že i přes pravidelnou hydrataci, se vaše kůže loupe, může být na vině špatný krém nebo tělové mléko. Zkuste zapátrat po šetrnějších kosmetických přípravcích, za které ty dosavadní zaměňte. Případně si pro nové krémy zajděte přímo do lékárny, kde se s lékárníkem nejdříve poraďte o jejich vhodnosti pro citlivou pokožku. Stejně tak zkontrolujte také šetrnost mýdla, které používáte. Péči o pokožku můžete doplnit také speciálními pečujícími oleji.

Doplňte vitaminy

V neposlední řadě je pro pokožku velice důležitý dostatek potřebných vitaminů. V případě těch, které pomáhají a starají se o kůži, jde hlavně o vitaminy skupiny B, provitamin A (betakaroten), ale také vitamin E, který má skvělé regenerační schopnosti. Významnou roli hraje i kyselina hyaluronová a ceramidy neboli tuky, které se přirozeně vyskytují v pleti.

Pomocníci ze spíže

Suché a odlupující pokožce můžete ulevit také pomocí domácí masky. Vyzkoušejte třeba banánovou, kterou si připravíte smícháním banánu (předem ho rozmačkejte), jednoho žloutku a dvou lžiček olivového oleje. Masku nechte na pokožce působit alespoň patnáct minut a pak důkladně smyjte. Podobně účinná může být i bílková maska. Ušlehejte jeden bílek, do něj přidejte jednu lžičku citronové šťávy. Naneste na dvacet minut na suchá místa a pak pořádně opláchněte.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články