Babské rady: Jak bojovat s celulitidou pomocí lektvaru z kávy

celulitida
Zdroj: Freepik.com

Otravná celulitida známá také jako pomerančová kůže trápí většinu žen. A to zvláště s přicházejícím létem může být nepříjemné. Mnohé z nás se totiž kvůli celulitidě stydí obléct do plavek. Jak zmírnit projevy celulitidy a nenechat si zkazit pobyt u vody či opalování? Vyzkoušejte ověřené tipy odborníků nebo také babské rady.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 22. 05. 2020 10:00

Nepříjemná celulitida se na kůži projevuje jako nevzhledné hrbolky. Často se vyskytuje na stehnech nebo na pozadí. Trápí ženy, ale někdy dokonce i muže. Co s ní?

Jak a proč vzniká celulitida

Celulitida vzniká, když při ukládání „odpadních“ látek podkožní tukové buňky zvětší svůj objem. Naruší se tak pojivové tkáně pokožky – elastin a kolagen, které pak změní síťové uspořádání proteinových vláken. Výsledkem celého procesu je právě hrubá kůže neboli celulitida. Ač se může nevzhledná pomerančová kůže jevit jako škodlivá, dobrou zprávou je, že sama o sobě zdraví neohrožuje. Její výskyt je přirozený. Pravdou ale zůstává, že může poukazovat na některé jiné zdravotní potíže či špatnou životosprávu. Mezi faktory, které vznik celulitidy mohou způsobit, patří dehydratace v důsledku nedostatečného pitného režimu, nezdravá strava, pomalý metabolismus, málo pohybu, hormonální nerovnováha, obezita, ale i dědičnost.

Nepodceňujte zdravé stravování

Samozřejmostí by pro vás nejen v případě prevence celulitidy, ale i při jejím vzniku, měla být zdravá strava. Vynechte nadbytečný příjem cukrů a tuků. Dostatečně pijte čistou vodu nebo zelený čaj, který patří mezi účinné prostředky v boji s celulitidou. Nezapomínejte ani na dostatek ovoce a zeleniny.

Pomohou pravidelné masáže

Místa s celulitidou je dobré pravidelně masírovat. Sprchujte je proto silným proudem vody. Střídejte přitom teplou a studenou. K masáži sprchou můžete přidat také masírování drsnou žínkou či kartáčkem. Vyzkoušet můžete i speciální masáže proti celulitidě, které vám pomohou předejít jejímu dalšímu výskytu.

Dopřejte si dostatek pohybu, účinné jsou speciální cviky

V případě celulitidy je pravidelný pohyb ten nejefektivnější lék. Kromě svého oblíbeného sportu byste měla do svého denního rozvrhu zařadit také speciální cviky proti celulitidě. Nezaberou vám příliš času, protože některé z nich můžete provádět prakticky kdekoliv, třeba na cestě do práce. Jak na to? Stoupněte si na okraj schodu, paty by vám měly přesahovat přes okraj. Pak se vytáhněte na špičky. V tomto postoji chvilku vydržte. Pomalu se vracejte zpět. Zastavte těsně před došlápnutím na schod. Pohyb několikrát zopakujte.

Babské rady doporučují lektvar z kávy

Babské rady doporučují v případě celulitidy účinný kávový lektvar. Káva díky obsahu kofeinu působí jako antioxidant, a pomáhá tak zabránit předčasnému stárnutí organismu a pokožky. Navíc přispívá i k odstranění škodlivých volných radikálů a zlepšuje prokrvení kůže. Jak na její vnější použití? Smíchejte jeden šálek mleté kávy, jeden šálek cukru a trochu olivového oleje. Vše pak rozmixujte při střední rychlosti, až vám vznikne jemná směs. Tu pak přelijte do sklenice nebo jiné nádoby, například od krému. Vytvořený přírodní peeling pak nanášejte na čistou pokožku v místech zasažených celulitidou. Krouživými pohyby ho po dobu několika minut vtírejte do pokožky. Nezapomeňte pak kůži dostatečně omýt a osušit. Kávový peeling aplikujte dva až třikrát týdně. Uvidíte, že výsledky na sebe nenechají dlouho čekat.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články