Celulitida, postrach žen i mužů. Zásady, jak mít opět hladkou pokožku

Pokud vás trápí pomerančová kůže, potírejte si postižená místa okurkou
Zdroj: Pixabay.com

Pomerančová kůže, jak se říká celulitidě, se týká nejen mnoha žen, ale i mužů. Navíc nejde pouze o estetický problém. Při zanedbání mívá za následky zdravotní potíže v podobě poruchy lymfatických cév. Pro boj s celulitidou můžete vyzkoušet různé metody. Zásadním heslem při jejím odstraňování by ale měla být pravidelnost. Úspěšně zatočit s pomerančovou kůží vám pomůže i následujících pět zásad.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 26. 01. 2020 08:12

Jak dochází ke vzniku pomerančové kůže?

Ke vzniku celulitidy dochází při zvětšování objemu podkožních tukových buněk. To bývá způsobeno ukládáním „odpadních“ metabolických látek, které narušují struktury pojivové tkáně (kolagenu a elastinu) v pokožce. Proteinová vlákna se smršťují a na kůži utvářejí nevzhledné hrbolky. Ženy mají k tvorbě pomerančové kůže větší sklony než muži, protože jejich vazivová tkáň je pružnější. Je tak připravena na případné těhotenství, kdy je schopná se co nejvíce roztáhnout.

1. zásada: Mažte se a dopřávejte si masáže

Místa s celulitidou sprchujte silným proudem vody. Střídejte přitom teplou a studenou. K masáži sprchou můžete přidat i masírování drsnou žínkou či kartáčkem. Používejte zpevňující tělová mléka a krémy, které napomáhají k prokrvení pokožky. Ideální je postižená místa mazat dlouhodobě alespoň třikrát denně. Dopřávejte si i speciální masáže proti celulitidě, které vám pomohou předejít dalšímu výskytu celulitidy.

2. zásada: Hýbejte se!

I v případě celulitidy je pravidelný pohyb ten nejefektivnější lék. Najděte si proto váš oblíbený sport a začněte se mu věnovat naplno. Zkuste také speciální cvičení. Pokud nemáte moc času, nezoufejte. Některé cviky totiž lze dělat kdekoliv, třeba při chůzi do schodů. Jak na to? Stoupněte si na okraj schodu, paty by vám měly přesahovat přes okraj. Pak se vytáhněte na špičky. V tomto postoji chvilku vydržte. Pomalu se vracejte zpět. Zastavte těsně před došlápnutím na schod. Pohyb opakujte.

3. zásada: Inspirujte se anglickými džentlmeny

V boji celulitidou je důležitý správný pitný režim. Ten by se měl sestávat nejen z čisté neperlivé vody, ale obohatit ho může také čaj. Proti celulitidě je nejúčinnější zelený, který působí na snížení hladiny tuků v krvi. Stejně pomáhají i bylinkové a čisticí čaje.

4. zásada: Omezte tuky a cukry

Celulitidě vyloženě prospívá nadměrný přísun cukrů a tuků. Omezte proto jejich příjem na minimum. Vyhýbejte se zejména smaženým a tučným pokrmům. Do jídelníčku začleňte hlavně zeleninu a ovoce. Odborníci je doporučují konzumovat alespoň pětkrát denně. Obsahují plno vitaminů, které vám pomohou k hladší a pevnější pokožce.

5. zásada: Spolehněte se na odborné metody

V případě, že si nevíte rady, můžete se rozhodnout i pro některou z moderních metod. Oblíbené jsou lymfodrenáže nebo saunování. Sáhnout můžete i po neinvazivních přístrojových metodách. Mezi ně patří infračervené záření, kryolipolýza, radiofrekvence či rázová vlna. Pokud nevíte, jakou možnost zvolit, poraďte se přímo s kožním lékařem nebo estetickým dermatologem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články