Víte, že nemůžete, ale stále máte na něco chuť? Triky, které vás zbaví přejídání jednou pro vždy

Řekněte STOP nočním nájezdům na lednici!
Zdroj: Profimedia

Nejen o Velikonocích, ale i během karantény hrozí přejídání mnohem více než kdy jindy. Nekončící hodování vede k neřízenému přibírání na váze, někdy dokonce i k nevolnostem. Zvláště ženám pak při pohledu na váhu zbývají jen oči pro pláč. Právě proto je na čase zmínit pár rad, které vám pomohou se častým náletům na ledničku vyhnout.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 13. 04. 2020 09:00

Rádi jíte a neumíte přestat? Nebojte, nejste v tom sami. Vyzkoušejte následující tipy, které vás zbaví sklonů k přejídání jednou pro vždy!

Jezte menší porce klidně i šestkrát denně

Abyste se zbavili přejídání, rozhodně nemusíte přestat jíst. Právě naopak! Dopřejte si menší porce pětkrát až šestkrát denně. Tak vás přestane trápit hlad. Dejte ale pozor – porce musí být skutečně střídmé. Jde především o to, abyste jedli pouze do sytosti. Po jídle by vám nemělo být špatně ani nevolno. Jezte proto nejen málo, ale také pomalu a každé sousto si náležitě vychutnávejte. Pomůže vám to lépe odhadnout, že už jste sytí, a vyhnete se tak přejedení.

Když vás večer přepadne mlsná, dejte si zeleninu nebo semínka

Všichni výživoví odborníci se shodují na tom, že nejhorší je večerní přejídání. Poslední jídlo, tedy večeři, byste ideálně měli sníst nejpozději dvě až tři hodiny před spaním. Pokud si ale přece jen nemůžete pomoci, nakrájejte si k filmu třeba mrkev nebo nasypte oříšky či semínka. Určitě po nich nepřiberete a dopřejete si zdravé mlsání. Pamatujte ovšem, že ne všechny ořechy jsou nízkotučné. Například vlašské obsahují větší množství tuku, proto je doporučené konzumovat je pouze přes den.

Jídelníček si přesně plánujte

Snadnějšího dodržování všech pravidel zdravého stravování docílíte tak, že si sestavíte dopředu celý jídelníček na druhý den. Pojedete podle jasného scénáře a nebudete mít prostor pro výmluvy a mlsání navíc. Navíc při správně sestaveném jídelníčku nedostane hlad šanci. Pamatujte i na dostatečné zastoupení všech potřebných živin a vitaminů.

Zabavte se a mlsání nedostane šanci

Ať se rozhodnete dělat cokoliv, všechno je lepší než se nudit. Podle odborníků máme totiž právě vlivem nudy tendence k přejídání. Jděte se tedy raději projít nebo si zaběhat, proveďte potřebný jarní úklid nebo si doma zatančete. Vyhnete se tak nudě, kterou byste se snažili cíleně zajídat. Navíc jakýkoliv pohyb vám pomůže dostat se zpět do formy.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články