Vizážistka z pořadu Sama doma radí: V 25 letech se začínají dělat první vrásky. Takto je můžete zpomalit

Vizážistka z pořadu Sama doma radí: V 25 letech se začínají dělat první vrásky. Takto je můžete zpomalit
Zdroj: Se souhlasem Barbory Hasoňové
Intenzivní extra porce kyseliny hyaluronové pro vyplnění a hydrataci pleti v jediné masce. Eucerin, 189 KčKrém na obličej poskytující ochranu před UV záření, hydrataci a výživu. Nuxe, 440 KčSluneční tónovací anti-age produkt s SPF 50+, který zajišťuje velmi vysokou sluneční ochranu a zároveň poskytuje ochranu proti stárnutí. Avène, 535 KčRegenerační a hydratační krém proti prvním známkám stárnutí pleti. Eisenberg, 2642 Kč+ 8 fotek+ 9 fotek

Vrásky jsou velkým strašákem mnoha žen. Pokud chcete jejich příchod zpomalit a udržet si mladistvou pleť až do pozdního věku, je potřeba dodržovat několik pravidel. V rozhovoru pro Lifee.cz se o ně podělila kosmetička a vizážistka Barbora Hasoňová.

Dana Klementová
Dana Klementová 18. 02. 2022 08:00

Kůže představuje největší orgán lidského těla, přičemž až 11 % jí připadá na obličej a krk. Tvoří ji převážně kolagen a elastin, které jsou zodpovědné za pevnost a vláčnost pleti. Pokud začne kolagenu ubývat, dochází ke vzniku vrásek. Jak ideálně pečovat o pokožku obličeje, aby zůstala mladá a zářivá co možná nejdéle? To v našem rozhovoru prozradila kosmetička a vizážistka Barbora Hasoňová, která se podílí například na proměně divaček v pořadu Sama doma

Kdy je ideální začít s péčí o pleť?

Tato otázka je velice individuální. Stárnutí pleti se odvíjí od mnoha faktorů, jako je dědičnost, typ pokožky, životní prostředí nebo naše životní návyky. Obecně však platí, že od 20 let ztrácíme každým rokem minimálně 1 % kolagenu, což má za následek vznik vrásek. Ideálně by se tak mělo začít s péčí o pleť okolo 25. roku. Právě v té době se totiž začínají objevovat první vrásky, převážně okolo očí a na čele. 

Jaké faktory mohou mít za následek vznik vrásek?

Předčasný vznik vrásek způsobuje především kouření, alkohol, nadměrná konzumace cukru a samozřejmě sluneční záření, které podporuje i vznik pigmentových skvrn.

Je možné vzniku vrásek přeházet?

Ano, a to především úpravou životního stylu. Je důležité dát přednost stravě bohaté na kolagen, omega nenasycené kyseliny a samozřejmě zelenině, ovoci a dostatku vody. Dále je třeba každý den používat krém s ochranným faktorem, a to nejen v létě, ale po celý rok. Opomínat nesmíme ani pravidelnou péči o pleť. Každý večer i ráno je zapotřebí se důkladně odlíčit prostředkem vhodným pro daný typ pleti. Podstatná je i pravidelná exfoliace, která je důležitá pro odstranění vrchní zrohovatělé vrstvy pokožky. 

Jaké produkty zvolit v boji proti vráskám?

Největším bojovníkem je retinol (neboli Vitamin A), který lze aplikovat na pleť ve formě séra nebo krému. Retinol podporuje obnovu buněk a stimuluje fibroblasty, které tvoří nový kolagen. Pokud tedy budete hledat vhodnou protivráskovou péči, dejte ideálně přednost té s obsahem retinolu.

Lze bojovat proti vráskám také přírodní cestou?

Jestli je přírodní cestou myšleno žít zdravě, vhodně se stravovat a pečovat o sebe, pak rozhodně ano. Co se týče přírodní kosmetiky, ne každá má kýžený efekt. Je důležité vybrat takovou, která obsahuje čisté přírodní složky. Ideální navíc je, když je obohacena o látky, jako jsou AHA kyseliny, retinol, peptidy a další účinné látky. Samozřejmostí by měla být absence parabenů a ingrediencí pocházejících z ropy.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články