Dermatologové radí, jak se v zimě starat o pleť: 6 snadných triků, které ochrání vaši pokožku

Dermatologové radí, jak se v zimě starat o pleť: 6 snadných triků, které ochrání vaši pokožku
Zdroj: Freepik
V zimě tělové mléko nestačí, lepší je používat krém nebo olej.
Suchý studený vzduch venku vysušuje pokožku stejně jako suchý teplý vzduch uvnitř. 
Určitě nechoďte ven po koupání nebo mytí rukou. To je to nejhorší, co pleti můžete provést. Ošetřujte ji šetrnými kosmetickými přípravky.S peelingem v zimě šetřete, pokožku může zbytečně zatěžovat.
+ 2 fotky+ 3 fotky

V zimě prochází naše pleť vinou chladného počasí velkou zatěžkávací zkouškou. Pokud se o ni nebudeme dobře starat, může se vysušovat nebo dokonce popraskat. Server HuffPost.com proto přišel se 6 radami přímo od dermatologů, jak v zimě pečovat o pleť.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 29. 12. 2021 09:00

Zásadní je samozřejmě hydratace a užívání vhodných kosmetických přípravků. Existují ale i věci, kterých byste se určitě měli vyvarovat.

Udržujte doma vlhký vzduch

Pokud bydlíte v paneláku a rádi topíte, potýkáte se každou zimu s týmž problémem, a to příliš suchým vzduchem. Ten vaší pokožce rozhodně neprospívá.

"Kůže funguje jako bariéra, která pomáhá zadržovat vodu v těle. Takže pokud máte doma takto a venku je zima a sucho, jsou na ni kladeny obzvláště vysoké nároky a začne se vysušovat," poukazuje americká dermatoložka Angela Lamb, která v takovém případě doporučuje pít denně o skleničku až dvě vody víc a používat zvlhčovač vzduchu.

Používejte šetrnější mýdla

Právě proto, že je pokožka v zimě zranitelnější, byste se měli vyvarovat používaní agresivních mýdel. "Zatímco v létě si spousta z nás oblíbila výrazně voňavé sprchové gely, v zimě bychom měli dát přednost těm neutrálnějším," doporučuje kožní lékař Samer Jaber.

Pokud se vám i tak pokožka vysušuje, nejhůře postižená místa omývejte pouze čistou vodou nebo na ně používejte produkty s obsahem ceramidů a glycerinu.

Vyvarujte se horké sprchy či koupele

Pokud si v zimních měsících dáte horkou sprchu a po ní nenanesete na pokožku hydratační krém, může vám kůže popraskat. A to je věru bolestivá záležitost. "Já vím, ono to k tomu v tomto počasí svádí. Přijdete vymrzlí domů a vaše první myšlenky patří horké sprše. Jenže to by mohla být fatální chyba," varuje americká dermatoložka Melda Isaac.

Horká voda se totiž velmi rychle odpařuje a tím dehydratuje pokožku. Pokud si tedy horkou sprchu či koupel nedovedete odříct, alespoň nechte zavřené dveře koupelny, abyste tam měli pěkně teplo a vlhko, a po opuštění vany se ihned namažte, nejlépe krémem s obsahem ceramidů či kyseliny hyaluronové.

Vyměňte tělové mléko za krém

Spousta z nás dělá jednu zásadní chybu: nerozlišuje tělové mléko a tělový krém. Přitom rozdíl mezi nimi je podle dermatologů zásadní. "Tělové mléko není tak mastné, proto pokožku méně hydratuje a v zimě často nestačí," tvrdí Jaber. Tělová mléka se obvykle prodávají v dávkovači, zatímco krémy v klasické lahvičce. Vyhnout byste se také měli těm aromatickým.

Zatímco na tělo se skvěle hodí krémy na bázi vazelíny, pokožce obličeje byste měli dopřát něco jiného. Vazelína totiž ucpává póry. "Proto bude vhodnější použít krém s obsahem ceramidů a opět co nejméně voňavý," doporučuje Jaber. Na škodu nebude, pokud krém obsahuje například také kyselinu hyaluronovou či niacinamid.

Pokud tato péče nestačí, dermatologové doporučují po koupeli nejprve aplikovat na pokožku olej, například kokosový, ale vyzkoušet můžete i arganový nebo tea tree, a teprve poté nanést tělový krém.

Nechoďte ven s vlhkou pokožkou

Spousta lidí vyběhne ven se psem nebo odpadky poté, co si umyla ruce nebo dokončila domácí práce. Jenže vlhká pokožka přesně toto nepotřebuje. "V chladném počasí může snadno popraskat," tvrdí Isaac. "Je to stejné, jak když si olíznete suché rty, situaci to jen zhorší," dodává.

Pozor na peeling

I pro takovou záležitost, jako je peeling, platí v zimě jiná pravidla než v létě. "Pokud máte hodně suchou pokožku, určitě se ho vyvarujte," radí Jaber, "pokud máte normální pokožku, můžete si ho nadále dopřávat, jen snižte frekvenci."

Pokud pokožka snáší peeling dobře, podle Isaac byste ho měli provádět jednou týdně. "Pomůže to jak regeneraci, tak vstřebávání hydratačního krému do pokožky," poukazuje.

Zdroj informací:

HuffPost.com

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články