Jak vyčistit sprchovou baterii z domácích surovin?

Jak vyčistit sprchovou baterii z domácích surovin?
Zdroj: Kludi

V každé domácnosti jsou místa, s jejichž údržbou je trochu problém. Čistá a vyleštěná baterie je drahokamem každého sprchového koutu. Jenže jak toho docílit, když na ní voda pokaždé zanechá nevzhledné mapy vodního kamene? Máme pro vás pár tipů, jak je odstranit i bez použití drastické chemie!

Komerční sdělení
Komerční sdělení 22. 11. 2021 09:14

Citron

Jedním z nejjednodušších, a přitom vysoce účinných postupů k odstranění zaschlých kapek a vodního kamene, je citron. Rozkrojte ho a otřete jím všechna místa na sprchovou baterii. Přes noc nechte působit, ráno opláchněte a otřete do sucha. Uvidíte, že baterie bude jako nová. Možností vyčištění silně znečištěné baterie je rozkrojený citron posypaný práškem do pečiva. Výhoda citronu je ta, že jej můžete použít i u choulostivých povrchů.

Ocet

Další alternativou je použití klasického octa (a to buď zředěného, nezředěného nebo v kombinaci s citronovou šťávou). Pokud je vaše sprchová baterie výrazně zanedbaná, jednoznačně doporučujeme použít neředěný a zahřátý ocet (nesmí být ale příliš horký – musíte v něm udržet prst). Výhodné je použít rozprašovač – nalijte do něj ocet a poté rovnoměrně nastříkejte na všechna znečištěná místa. Nechte jej působit cca 15 minut. Postará se jak o odstranění zaschlých kapek, tak i o starý vodní kámen, mýdlové skvrny, plísně a bakterie. Nakonec baterii opláchněte horkou vodou a vytřete do sucha.

Jedlá soda

Na houbičku naneste trochu jedlé sody, lehce navlhčete a očistěte vše, kam dosáhnete. Podobně se osvědčila také kašička z jedlé sody, horké vody a octa. Do rozprašovače nalijte směs jedné lžíce jedlé sody, 1 dcl octa a horké vody. Nastříkejte na postižená místa a nechejte několik minut působit. Nakonec opláchněte horkou vodou a vytřete dosucha.

Novaservis

Kartáček a pasta

K odstranění usazenin ze zanesených sprchových baterií se hodí také starý zubní kartáček a běžná zubní pasta. Postup je stejný: na kartáček naneste zubní pastu a vydrhněte jím tam, kde je to potřeba. Poté omyjte horkou vodou a vyleštěte do sucha. Kartáček se hodí také v případě, když někam nedosáhnete, s jeho pomocí se dostanete i na hůře přístupná místa.

Tip: Můžete zkusit vyleštit baterii také okurkou anebo pastou z plavené křídy. Pro ještě vyšší lesk, zejména pochromovaných baterií, můžete použít také hadřík s moukou.

Prevence

Užitečnou prevencí před usazováním vodního kamene může být potření sprchové baterie parafínem. Kapky vody se neudrží a stečou. Pokud se ale vodní kámen objevuje ve vyšší míře, doporučujeme montáž filtru. Další možností je použití automatického změkčovače vody, který ji většinou upraví pomocí regenerační soli nebo kamence. Tím si ušetříte nejen práci s neustálým odstraňováním usazeného vodního kamene, ale prodloužíte životnost i ostatních spotřebičů v domácnosti, které přicházejí do styku s vodou, jako jsou kávovary, varné konvice nebo třeba bojler a pračka. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články