8 let od smrti Jiřiny Jiráskové: Stáří prožila sama se psem a litovala osudového rozhodnutí

Jiřina Jirásková po smrti svého životního partnera Zdeňka Podskalského zůstala do konce života sama
Zdroj: Showpix.cz
Jiřina Jirásková zemřela v pondělí 7. ledna 2013, důstojné poslední rozloučení s legendou se konalo 11. ledna 2013 v Divadle na Vinohradech v Praze, kterému léta ředitelovala.Přesně v 10 hodin začali do sálu Vinohradského divadla mířit první lidé včetně známých osobností. Na snímku herečka Kateřina Brožová.Viktor Preiss se s Jiřinou Jiráskovou znal dlouhá léta.U rakve držela čestnou stráž řada hereckých kolegů a kolegyň Jiřiny Jiráskové, třeba Iva Janžurová...+ 9 fotek+ 10 fotek

Jiřina Jirásková byla jednou z nejlepších hereček druhé poloviny minulého století, od jejíhož úmrtí uplyne 7. ledna již osm let. Kdo by neznal její Marcelu ze Světáků, redaktorku z filmu Flirt se slečnou Stříbrnou a další a další role v komediích i hlubokých snímcích, které ztvárnila s dokonalou nadsázkou a tak věrohodně, jak jen to šlo. Její osobní život ale zůstal bez odkazu v podobě dětí. Proč?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 07. 01. 2021 08:00

Budoucí slavná herečka Jiřina Jirásková se narodila na počátku třicátých let, její dětství tedy poznamenala druhá světová válka. I když původně studovala „U voršilek“, tedy kutnohorské církevní gymnázium, byla to paradoxně právě tamní matka představená, která Jiřině nabídla možnost studia na konzervatoři, když upozornila na její nesporný herecký talent. Jiřina poslechla a další její životní i profesní kroky se už od herectví neodchýlily, ať to bylo krátce v Hradci Králové nebo později více než šedesát let v Divadle na Vinohradech. V osobním životě to ale neměla vůbec jednoduché…

Štěstí v neštěstí

Jiřina Jirásková byla jistě velmi krásná a okouzlující žena, výborná herečka a zajímavá osobnost. Není tedy nutné připomínat, že mužům rozhodně nebyla lhostejná. Prvním mužem, kterého si málem vzala za manžela, byl Vlastimil Brodský. Příhodu o tom, jak jí její nastávající bezmála doslova utekl od oltáře, když se vymluvil na nemoc své babičky, pak často a ráda dávala k lepšímu. S odstupem času se ale na svého hereckého kolegu nezlobila a sama přiznávala, že v jejich vztahu i z její strany mnohé chybělo. Hlavně opravdová láska, bez níž by partnerství stejně nemělo naději na dlouhé trvání.

Známost s Milošem Formanem nevyšla

Ještě před známostí s Vlastimilem Brodským prožila herečka poměrně krátký románek s pozdějším světoznámým režisérem Milošem Formanem. Ten ale skončil poměrně záhy. Ani z toho se Jiřina Jirásková ve vyšším věku rozhodně nehroutila. „Ještě že jsem si ho nevzala. Co já bych dělala s dvojčaty?“ vtipkovala později v narážce na to, že se manželkám Miloše Formana hned dvakrát narodila právě dvojčata.

Jediné krátké manželství

Jediným manželem Jiřiny Jiráskové byl herec Jiří Pleskot, s nímž došla k oltáři v roce 1953. Manželství by to možná mohlo být i šťastné, ale muži obletovaná Jiřina neodolala svádění Jiřího Valy a Jiří Pleskot její zradu nedokázal zapomenout. Manželství tak skončilo stejně rychle, jako přišlo, což si později herečka ale vyčítala. Život se však vrátit nedá, a tak šla dál. Dalšími muži, kteří buď krátkodobě prošli jejím životem, nebo se kolem něj alespoň mihli, byli režisér Miroslav Macháček nebo Jiří Krejčík (v té době ženatý), ale také herec Josef Kemr. Všechny vztahy zůstaly „bez následků“ a Jiřina Jirásková zůstávala bezdětná.

Osudový muž i osudové rozhodnutí

Pak ale potkala muže, který se stal její životní láskou. Byl to režisér Zdeněk Podskalský, který byl ale ženatý a k rozvodu se rozhodně neměl. A to ani v okamžiku, kdy mu Jirásková sdělila, že s ním čeká dítě. Jeho odmítnutí nesla herečka velmi těžce a nehodlala se smířit s rolí osamělé matky. Zvolila proto (z pozdějšího pohledu poněkud neuvážené) rozhodnutí a šla na potrat. Ve svých vzpomínkách později litovala, že nebyla možná odvážnější nebo klidnější při svém rozhodování. Stáří tedy prožila sama, bez partnera, protože Zdeněk Podskalský v roce 1993 zemřel a ona už žádného dalšího muže nechtěla. Jedině on mohl být tím pravým.

Sama, ale s přáteli

A tak v mládí muži obletovaná herečka ke konci života žila sama se svým psem. To ale neznamená, že žila v osamění. Herečtí přátelé na ni nezapomněli, a tak neměla o společnost nouzi. Velmi blízký vztah měla také s moderátorem Alešem Cibulkou nebo zpěvačkou Lucií Bílou, kteří ji do určité míry vynahrazovali vlastní potomky. Jak je vidět, ani život herecké hvězdy není jen zářivý…

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články