Legendární chalupář Josef Kemr: Rozčílil se i kvůli maličkostem, do smrti tajil existenci syna

Josef Kemr
Zdroj: Česká televize
Na divadelní prkna se poprvé postavil v 11 letech. Role spadala spíše do kategorie komparzu.Pro své odvážné názory nebyl minulým režimem zrovna milován. Režiséři si ho museli do svých filmu doslova prosazovat.Dokonce odmítl titul Zasloužilý umělec. "Nebudu líbat a děkovat ruce, která bije," uvedl mimo jiné.Vidět jsme jej mohli ve veselohrách i filmech s Jaroslavem Marvanem.+ 2 fotky+ 3 fotky

Hereckou hvězdu Josefa Kemra není nutno dlouze představovat. Tento vynikající herec dal české kinematografii hned několik ikonických postav, které si bude pamatovat ještě několik dalších generací. Jaký byl ale v soukromí? Rozhodně méně bodrý. Rozčílit se dokázal i kvůli úplné prkotině. A také odmítal přiznat existenci syna.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 09. 2020 13:00

Josef Kemr byl divadelní, filmový a televizní herec. Vystudoval obchodní školu a s hereckým řemeslem se poprvé seznámil jako komparzista. Během svého života ztvárnil stovky rolí a v roce 1993 obdržel cenu Thálie za celoživotní dílo. V předrevoluční době se angažoval v Občanském fóru. Zemřel 15. ledna 1995 na rakovinu a je pohřbený na hřbitově Šárka v Praze. 

Sovětů se nebál 

Politickou angažovanost dával Josef Kemr vždy najevo. “Byl ikonou protestů,” uvedl herec Boris Rösner v dokumentu Dva chrámy Josefa Kemra. “Kvůli Sovětům se odmítl stříhat. Provokativně jezdil na svém mopedu v dlouhém rozepnutém americkém kabátě, který za ním, stejně jako jeho vlasy, vlál. Coby studenti jsme ho obdivovali.” 

Hádka kvůli manželce 

Josef Kemr nebyl svéráz jenom jako herec, ale i v soukromí. Jeho první ženou byla herečka a režisérka Eva Fousková. Přestože byla zarytou komunistkou a on pravým opakem, nerozešli se. Svazek skončil až hereččinou smrtí.  

Druhou partnerkou byla Marika Skopalová, se kterou hrál v Národním divadle. A právě ona byla příčinou sporu mezi Kemrem a Rudolfem Hrušínským. Ten jednou plácl Mariku po zadku a Josef to nedokázal skousnout. Byl totiž hodně věřící člověk, takže v jeho očích byla tato maličkost, kterou by si šlo vyříkat, neodpustitelným prohřeškem. S Hrušínským pak už do smrti nepromluvil. 

Utajený syn 

Informace o tom, že má Josef Kemr syna Vladimíra, vyplavala na povrch až po jeho smrti. Dle deníku Blesk se měl seznámit v padesátých letech s jistou herečkou během natáčení budovatelského filmu. Oba aktéři o svém románku zarytě mlčeli. 

Ke konci života bojoval herec s rakovinou žaludku. I když velmi trpěl, obdivuhodně o svých potížích nemluvil. Tvrdil jen, že je na smrt připravený. Herectví se věnoval do poslední chvíle.  

Zdroj textu: Josef Kemr: Dva chrámy Josefa Kemra,  Josef Kemr: wikipedie, zdroj fotek: Česká televize 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články