Na samotě u lesa se málem točilo bez skvělého Josefa Kemra. Komunisté nechtěli, aby ve filmu hrál. Jaké další zajímavosti tato komedie čítá?

Josef Kemr byl ve filmu legendární.
Zdroj: Jiří Kučera
Film Na samotě u lesa se inspiroval skutečnou postavou důchodce, který si nakonec prodej chalupy rozmyslel.V době natáčení bylo Josefu Kemrovi 54 let.Pracovní název filmu zněl: Pražáci dědy Komárka.Daniela Kolářová před natáčením porodila syna. U produkce si tak vydobyla mít své dítě u sebe.+ 3 fotky+ 4 fotky

Na samotě u lesa. Skvělá komedie s ještě lepším Josefem Kemrem. Protože film vznikal za dob socialismu, neobešel se bez zákazů a úprav, a tak měli s jeho točením Zdeněk Svěrák a Jiří Menzel značné problémy. S čím vším se museli poprat?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 19. 06. 2018 18:44

 I po letech si Zdeněk Svěrák vzpomíná, že pověstné padání lehátka řídil režisér Jiří Menzel provázkem a škodolibě si natáčení této scény užíval.

Scénáristé společně s režisérem Jiřím Menzelem lákali představitele Komárka Josefa Kemra, aby se šel podívat za Lukšíčkem, podle kterého je napsána jeho postava. Kemr se ovšem dost zdráhal. Nevěděl, jestli by to bylo dobré, protože chtěl vytvořit vlastní osobitou figuru. Nicméně když ho jednou Zdeněk Svěrák viděl před chalupou odpočívat, spletl si ho skutečně se samotným panem Lukšíčkem.

 Improvizovaná anketa ukázala, že při vyslovení jména filmu se téměř všem dotazovaným okamžitě vybaví legendární hláška „Chčije a chčije“.

 V den, kdy se natáčela scéna, ve které se děda Komárek (Josef Kemr) chystá na pohřeb svého kamaráda a mluví o neodkladnosti lidské smrti, se shodou okolnosti Jiří Menzel dozvěděl o smrti svého otce. Později popsal tento den jako jeden z nejhorších ve svém životě.

 Komunisté nechtěli Jiřímu Menzelovi povolit, aby do hlavní role obsadil Josefa Kemra, protože byl hluboce věřící a netajil se tím. Menzel si nakonec jeho účast prosadil s tím, že nikdo jiný neumí zacházet s kosou a postava dědy Komárka ve filmu seče trávu.

 Automobil, jenž vlastní Lavičkovi, je Škoda 100. Auto bylo soukromým vozidlem Zdeňka Svěráka a pro natáčení ho tak přímo “půjčoval“.

Scény s mlýnem byly filmovány na třech různých místech. V jednom mlýně byly filmovány interiéry, v dalším exteriéry a na třetím mlýnice a mlýnské kolo

I když hraje ve filmu Josef Kemr důchodce, bylo mu v době natáčení ,,jen" 54 let.

Svěrák se Smoljakem si zahrávali s myšlenkou, že by děda Komárek (Josef Kemr) ve filmu zemřel. „Se smrtí jsme koketovali už i u dědy Komárka ve snímku Na samotě u lesa. I toho jsme zemřít nenechali. Vždycky jsme si řekli, že v komedii by prostě zemřít nikdo neměl. I když nás ta představa teda lákala,“ uvedl Svěrák.

Scéna s pilou a prasklým chladičem je stejně jako mnoho dalších založena na skutečnosti. Štáb ale nemohl stejnou pilu značky Slavia sehnat, a tak autoři jeli za panem Lukšíčkem, který byl předobrazem dědy Komárka , a pilu od něj koupili i s prasklým chladičem.

Postava pana Komárka byla inspirovaná člověkem, kterého Josef Kemr sice nikdy osobně nepoznal, avšak přesto ho podle zasvěcených zahrál s neuvěřitelnou přesností. 

Během vyprávění slavné historky s vodníkem prý Ladislav Smoljak ve skutečnosti odříkává protipožární bezpečnostní poučku.

Účast Jana Třísky jako doktora Houdka byla kvůli jeho antikomunismu jen velmi těžce prosazena režisérem Jiřím Menzelem a představitelem hlavní role Zdeňkem Svěrákem. Jeho účast měla být podle režiséra dárkem pro diváky.

zdroj:ČSFD

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články