Jyoti Amg: Nejmenší žena světa vážila jako melounek, nyní dobývá filmový svět

Jyoti Amge je nejmenší žena na světě, která si plní svůj sen.
Zdroj: Wikimedia Commons, Ashesh Shah, FX Network
V 18 letech se Jyoti Amge dostala do Guinessovy knihy rekordů. Jyoti Amge, nejmenší žena na světě. Guinnessův úředník a doktor v nemocnici měřili Jyoti pro certifikaci. Jyoti Amge sicce potřebuje asistenci, ale žije zcela běžným životem jako její vrstevníci. Jyoti Amge slaví Guinnessův rekord jako nejmenší žena.+ 2 fotky+ 3 fotky

Jyoti Amg se narodila v roce 1993 a od narození trpí takzvanou achondroplázií, což je disproporcionální trpaslictví a převážně jí trpí spíše muži. Joyti je sice výjimkou, ale se svým ne úplně jednoduchým životním osudem se pere se vší noblesou a grácií. Mladá Indka od malička toužila stát se herečkou, zprva však měla strach, že se jí to kvůli malému vzrůstu nikdy nepodaří. Nyní ovšem v hereckém světě boduje na všech frontách.

Markéta Kuča
Markéta Kuča 15. 08. 2020 09:00

Jyoti Amge je indická herečka, která se i přes svůj malý vzrůst dokázala prosadit za velkou louží. Již od malička se toužila stát herečkou. Jyoti to nemá v životě vůbec lehké a to hlavně kvůli achondroplázii, čili vrozenému onemocnění kostí. Nemoc způsobuje nesprávný vývoj kostí a malý vzrůst jedince. Lidé trpící tímto onemocněním dorůstají výšky maximálně 130 centimetrů. Sympatická Jyoti přestala růst krátce po svých prvních narozeninách. Její kosti jsou natolik křehké, že neustále potřebuje něčí asistenci a pomoc. To ale nyní šestadvacetiletou dívku neodradilo od toho, aby si splnila svůj životní sen. Jyoti není jenom herečkou, ale také se v Indii angažovala coby politička.

Rázná žena

Jyoti Amg se v den svých osmnáctých narozenin dostala do Guinnessovy knihy rekordů jako nejmenší žena světa. Měří totiž pouhých 62,8 centimetrů a váží neuvěřitelných 5,5 kilogramů. Když se sympatická herečka a politička narodila, vážila pouhé jedno kilo, ale ani to ji neodradilo žít jako její vrstevníci i přesto, že potřebuje asistenci. Jyoti měla z titulu nejmenší ženy světa opravdu velkou radost a údajně se nemohla dočkat, až Američance Bridgette Jordanové s výškou 68,46 centimetrů vezme prvenství.

"Byl to vždy můj sen, abych byla známá jako nejmenší žena na světě," nechala se slyšet maličká Indka v roce 2011 pro list The Sun.

Jyoti Amg může působit jako křehká panenka, ale ve skutečnosti je to rázná žena, která si jde tvrdě za svým a dává jasně najevo, že si přeje, aby s ní ostatní zacházeli jako s kýmkoliv jiným. Ač se to může zdát někomu neuvěřitelné, Jyoti žije zcela normální život jako všichni ostatní. Ráda se dívá na filmy, líčí se a tráví čas se svými kamarádkami, kterým sahá do výšky pasu. Ve škole, kam dochází, má přizpůsobenou speciální lavici a doma malou postel. Její okolí na její postižení ale nebere zřetel a chová se k ní zcela normálně.

Hvězda Bollywoodu si splnila americký sen

Jyoti pochází z města Nagpur a těší se tam velké oblibě. Po několika zkušenostech v Bollywoodu si jí všimli v roce 2014 v Americe a tak si zahrála v oblíbeném americkém seriálu American Horror Story: Freak Show. V mysteriózním kousku se Jyoti objevila vedle takových jmen jako Emma Roberts, Sarah Paulson, Gabourey Sidibe nebo Angela Bassett. Jyoti účinkovala kromě seriálu také v několika televizních pořadech a jednom dokumentárním filmu. Jyoti Amge je zkrátka mladá, inteligentní a průbojná slečna, která svůj hendikep dokázala proměnit v přednost a sklízí jeden úspěch za druhým.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články