Charlotte Garrigue Masaryková: Trápily ji těžké deprese, přesto bojovala za práva žen až do konce

Manželé Charlotte Garrigue Masaryk a Tomáš Garrigue Masaryk.
Zdroj: Wikimedia Commons
Tomáš Garrigue Masaryk svoji ženu bezmezně miloval. Tvrdil o ní, že není jenom krásná, ale také velmi chytrá a vzdělaná.Charlotta Garrigue-Masaryková neúnavně bojovala za práva žen, přestože ji sužovaly deprese.Velkou podporou pro Charlotte byla její přítelkyně Františka Plamínková, politička, novinářka a feministka. Pomník Charlotty Garrigue-Masarykové. Ženy, která o titul první dámy Československa vlastně ani nestála. + 1 fotka+ 2 fotky

Charlotte Garrigue Masaryková byla první dámou Československa, která o to vlastně ani tak moc nestála. Nakonec se rozhodla, že svoji pozici využije k tomu, aby bojovala za rovnoprávnost českých žen. Charlotte byla chytrá a statečná žena, která se v pozdějším věku začala prát s depresemi. I přes neutuchající psychické problémy se snažila o to, aby žena měla ve společnosti stejné postavení jako muž. Kdo vlastně byla Američanka Charlotte Garrigue Masaryková, která měla větší kuráž než někteří Češi?

Markéta Kuča
Markéta Kuča 08. 08. 2020 09:00

Charlotte Garrigue Masaryková se narodila v Brooklynu v roce 1850 a měla deset sourozenců. Pocházela z velmi dobře situované rodiny, která jí dala dobrý základ do života. Její otec byl movitý obchodník a spolumajitel banky Germania. Už od svého útlého mládí se Charlotte zajímala o hudbu a umění.

V pouhých osmnácti letech odjela studovat hru na klavír do Lipska, ale po třech letech se vrací zpátky do USA, protože si cvičením na klavír poškodila ruku tak, že se musela vzdát kariéry klavíristky. Z toho si ale mladá Charlotte nic nedělala. Ve své rodné zemi studovala matematiku a vyučovala na klavír. Na Lipsko však nikdy nezanevřela a s rodinou, u které bydlela, zůstala v kontaktu a občas je navštěvovala. Při jedné z návštěv v roce 1876 poznala Tomáše Masaryka, se kterým si okamžitě padli do oka.

Šarmantní námluvy a svatba

V červenci 1877 se Tomáš Masaryk předvedl jako neohrožený muž, který si poradí v každé situaci. Při jedné z vyjížděk, které se účastnila Charlotte, Tomáš a pár dalších známých, se jedna z žen začala topit. Všichni okamžitě zkoprněli a zpanikařili až na Masaryka, který se okamžitě vrhl do vody a ženu zachránil. Prakticky okamžitě po této události požádal Charlotte o ruku a v roce 1878 se konala svatba v New Yorku.

Tomáš Masaryk svoji manželku velmi obdivoval. Kromě toho, že byla velmi krásná, fascinovala ho její inteligence. Společně je spojoval například zájem o filozofii a vždy si měli o čem povídat. Masaryk si Charlotte natolik vážil, že po svatbě převzal jméno Garrigue. Po svatbě se novomanželé stěhují do Vídně, kde se jim narodily první dvě děti Alice a Herbert. Během pobytu ve Vídni se Charlotte začala pilně učit česky a v roce 1881 se manželé stěhují do Prahy, kde se narodily děti Jan a Olga.

Těžké deprese Charlotte nezlomily

Charlotte Masaryková působila v ženském hnutí a byla velmi angažovaná. Od roku 1882 nejdříve v Náprstkově Americkém klubu dam, později v žižkovském spolku Domovina pro záchranu svedených děvčat a v ženské sekci Sokola. Podporovala rozvoj českého ženského školství, psala do amerických novin, publikovala řadu článků na podporu Bedřicha Smetany.

Bohužel už ve Vídni po prvních dvou porodech se Charlotte začaly rozjíždět těžké deprese. Zhroutila se a od té chvíle s psychickou nemocí bojovala až do svého posledního dne. Na kolena ji ovšem nedostala. Charlotte Garrigue Masaryková se dál účastnila veřejného života a depresím nechtěla dát ani tu nejmenší šanci.

O titul první dámy nikdy nestála

V roce 1918 se stal Tomáš Garrigue Masaryk prezidentem a Charlotte Garrigue Masaryková první dámou Československa. Deprese se začaly dále zhoršovat a Charlotte se naposledy na veřejnosti objevila v roce 1920 a v tomto roce se jí také podařilo do první československé ústavy zakotvit práva žen. Charlotte zemřela následkem mrtvice v roce 1923. Tvrdá, ambiciózní, odhodlaná bojovnice, která se prala se svým osudem do poslední chvíle. Taková byla Charlotte Garrigue Masaryková, která s oblibou říkala: "Český národ není tak měkký jako píseň Kde domov můj."

Na další zajímavosti a fotografie se podívejte zde:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články