Do člunů jen ženy a děti, znělo z potápějícího se Titanicu. Nakonec tam byli i tři psi miliardářů

Jak to bylo s mazlíčky na Titanicu?
Zdroj: Wikimedia Commons, National Archives-Northeast Region
Titanic byl ve své době největší parník světa. Nejbohatší pasažér na Titanicu zemřel stejně jako jeho pes. Celkem bylo na palubě 12 psů. Do záchranných člunů se dostali i tři psi. + 1 fotka

Titanic byl ve své době největším parníkem světa a není snad nikdo, kdo by neznal jeho tragický příběh. Při první velkolepé plavbě 14. dubna 1912 ovšem nepotopitelná loď naráží do ledovce a po necelých třech hodinách se nad ránem 15. dubna potápí na mořské dno. Příčinou srážky byla velká rychlost a na palubě umírá přes 1500 lidí. Kromě pasažérů a členů posádky bylo na lodi i celkem 12 psů, z nichž se jako zázrakem dokázali tři zachránit. Jaký byl osud mazlíčků miliardářů?

Markéta Kuča
Markéta Kuča 25. 07. 2020 09:00

"Do člunů ženy a děti jako první," tak tuhle legendární větu z megafilmu Titanic znají snad úplně všichni. Na palubě největšího parníku světa se ovšem nepřeplavovali pouze lidé, ale také jejich šlechtění psi, kteří byli z velké části majetkem miliardářů. I přestože se většina ze všech sil snažila, aby se do záchranných člunů dostaly mezi prvními ženy a děti, tak z 12 psů na palubě si zvládli šanci na život vybojovat 3. Uvádí to americký  Smithsonian Institution.

Ani v oscarovém filmu autoři nezapomněli na domácí mazlíčky, avšak jejich osud není příliš lidem znám. Titanic narazil do ledovce 14. dubna před půlnocí. Na palubě byla zima, všude panoval chaos, cestující byli zmatení a na zvířata se v tu chvíli příliš nikdo neohlížel. Na Titanicu se plavilo hned několik miliardářů, které na jejich cestě doprovázeli psi, kteří v té době měli prakticky větší cenu než někteří cestující. Titanic byl ve své době nejluxusnější parník, který skýtal nevídaný luxus, a lístek na takovou loď si mohli dovolit pouze skutečně movití lidé. Součástí první třídy byly samozřejmě i psí boudy.

John Jacob Astor byl obchodník, vynálezce, spisovatel a v pozdější části svého života vlivný milionář a nejbohatší cestující na Titanicu. Jeho majetek se tehdy odhadoval na půl miliardy dolarů. John Astor měl s sebou na palubě elderteriéra Kitty. Johnovi osudnou noc nepomohl ani fakt, že je nejbohatším pasažérem na lodi, a smrt našel v ledovém oceánu stejně jako jeho čtyřnohý miláček.

Tři mazlíčci dostali šanci na život

Zatímco elderteriér měl smutný osud, jeho psí kolega Sun Yat-Sen si svoji šanci na život vybojoval. Sun Yat-Sen byl pekingský palácový psík a jeho majitelem byl americký podnikatel a milionář Henry S. Harper. Oba dva tragédii Titanicu přežili a malý pejsek v klidu dožil do roku 1925, kdy zemřel na rakovinu. Poslední dva přeživší psíci byli pomeraniani. Chlupatá a drobná stvoření, která vice než psy připomínala valící se malé chlupaté koule. Jeden z nich patřil Elizabeth Rothschild, která nastoupila do záchranného člunu a jejího malého mazlíčka si nikdo nevšiml. V pozdější době se Elizabeth tomuto tématu snažila vyhýbat, protože na Titanicu zahynul její manžel. Druhý pomeranian měl za majitelku Margaret Bechstein Hays, která taktéž katastrofu přežila a následně se začala starat o sirotky, kteří na lodi přišli o své rodiče.

Co měli zachránění psi společného?

Na tuto otázku se ptá spousta lidí a existuje hned několik teorií. Ta nejpravděpodobnější říká, že tři ze zmíněných psů se zachránili díky tomu, že byli velmi malí a na lodi panovala tak nepředstavitelný chaos, že si malinkých mazlíčků v člunech nikdo nevšiml. Výše zmíněný pes Kitty, který zahynul, byl mohutný a jen tak by ho někdo nepřehlédl.

Na fotografie a další zajímavosti se podívejte zde:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články