Terezie Masaryková: Jaká byla matka prvního prezidenta Československa, opravdu manželovi zahýbala?

Měli spolu pět dětí: Tomáše, Jana, Martina, Ludvíka a dceru Františku.
Zdroj: Profimedia
Terezie Masaryková, rozená Kropáčková, byla matka prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Živila se jako panská kuchařka v Hodoníně.Jejím manželem byl od roku 1849 panský kočí Josef Masaryk. Sňatek Terezie Kropáčkové s Josefem Masarykem byl uzavřen dne 15. srpna 1849 v Hodoníně.+ 1 fotka+ 2 fotky

Maminka prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka se narodila v Hustopečích, kde i zemřela. Živila se jako panská kuchařka v Hodoníně a jejím manželem byl od roku 1849 panský kočí Josef Masaryk. Byl však tento muž i pravým prezidentovým otcem?

Petra Járková
Petra Járková 04. 08. 2019 08:00

Silně pobožná žena

Terezie Masaryková měla ve dvaceti letech prvního nemanželského potomka, který zemřel po čtyřech měsících. Byla praktikující katoličkou a v tomto vyznání vychovávala i své děti. T. G. Masaryk ve svých vzpomínkách uvádí, že byl po matce silně pobožný.

Šla si za svým

Jelikož se, byť jako služebná, pohybovala v panské společnosti, její snahou bylo, aby se její děti dostaly ve společenském žebříčku pokud možno co nejvýše. Především její zásluhou se nejstarší Tomáš dostal na školy.

Sňatek s Masarykem

Sňatek Terezie Kropáčkové s Josefem Masarykem byl uzavřen dne 15. srpna 1849 v Hodoníně. Měli spolu pět dětí. Nejstaršího Tomáše, Jana, Martina, Ludvíka a dceru Františku.

Masarykovi bratři

Masarykův mladší bratr Martin se v Hustopečích vyučil obchodním příručím. Nejmladší bratr Ludvík, vyučený knihtiskař, si roku 1880 v Hustopečích zřídil z Tomášovy iniciativy a s jeho finanční pomocí vlastní tiskárnu.

Nerovný svazek

Prezidentovi rodiče si byli nerovni v původu, ve vzdělání i věku. Terezie Kropáčková byla o deset let starší než Josef Masaryk.

Nejasné otcovství

Ohledně otcovství syna Tomáše, který se narodil necelých 7 měsíců po svatbě, existuje řada spekulací. Dle jedné hypotézy byl TGM židovského původu a jeho biologickým otcem byl někdo z rodiny Redlichů. Tato fáma kolovala i v židovské komunitě. Dle jiné hypotézy byl nemanželským synem císaře Františka Josefa I. .  Ani jedna z těchto spekulací však není doložena přesvědčivými důkazy.

NA NAŠEHO PRVNÍHO ČESKOSLOVENSKÉHO PREZIDENTA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články