Spojené státy mu leží u nohou. Ovlivnili ho Beatles i celý New York: Zpěvák Billy Joel slaví narozeniny

Billy Joel dnes a dříve.
Zdroj: Instagram, reprofoto Youtube
Devětašedesát je nyní Billy Joelovi.Tady byl ještě mlád.Koncertuje desítky let.Dlouho nemohl prorazit.+ 1 fotka+ 2 fotky

Právě 9. května se před devětašedesáti lety narodil americký pianista, skladatel a písničkář Billy Joel. Ve svém repertoáru se nikdy nijak neomezoval. Měl rád pop, country i rock a rozhodně nedá dopustit na kapelu Beatles. Celé Spojené státy pobláznil především hitem Piano man a do mysli posluchačů se tak navždy zapsal jako jeden z nejtalentovanějších muzikantů stále ještě současnosti.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 09. 05. 2018 17:12

Billy Joel není ovlivněn již zmíněnými žánry, ale třeba i kabaretem. Svou první kapelu založil v roce 1964. Jmenovala se The Echoes, později The Emeralds nebo The Lost Souls. Připouští, že právě při založení tohoto seskupení se nechal inspirovat skupinou Beatles. Mezi lety 1965–66 si vydělával jako studiový klavírista. O tři roky později zakládá hardrockové duo Attila s bubeníkem Jonem Smallem. De facto celou dobu se snažil prorazit sólo. Debut v roce 1972 ale neměl příliš úspěch.

Po přestěhování do L.A. vystupuje pod jménem Bill Martin. Rokem 1973 se na něj konečně usměje štěstí, podepisuje smlouvu s CBS a vydává desku Piano man, se kterou má fenomenální úspěch. Billy Joel se tedy vrátil do New Yorku a dále vydával desky.

Podobný úspěch zaznamenala deska The Stranger. Za singl Just The Way You Are získal cenu Grammy dvakrát. V osmdesátých letech vydával desky jako na běžícím páse. Ať už 52nd Street, Glass Houses, The Nylon Curtain, An Innocent Man, The Bridge, nebo River Of Dreams.

Nezapomenutelné jsou i singly Uptown Girl či It´s Still Rock´n´roll. Podle RIAA je šestým nejprodávanějším muzikantem světa. O jeho úspěchu svědčí, že byl v roce 1992 uveden do Songwriters Hall of Fame, o sedm let později do Rock and Roll Hall of Fame a do Long Island Music Hall of Fame v roce 2006.

 

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články