Jaromír Nohavica slaví narozeniny: Miláček davů s kaňkou z minulosti

Oblíbený zpěvák se škraloupem z minulosti.
Zdroj: Facebook
Tříletý Jarek Nohavica.Oblíbený zpěvák se škraloupem z minulosti.Nohavice na vojně.Za tohle ztratil spoustu fanoušků.+ 6 fotek+ 7 fotek

Jeden z nejoblíbenějších českých folkových písničkářů Jarek Nohavica dnes slaví své 66. narozeniny. Jeho texty zná sice celý národ, ale to, že údajně spolupracoval s StB, mu už nikdo neodpáře. Nic to ale nemění na tom, že jeho tvorba zůstala mezi Čechy velmi populární.

Petra Járková
Petra Járková 07. 06. 2019 08:00

Jarek Nohavica, rodák z Ostravy, svou první píseň napsal už v osmi letech. Kytaru vzal do ruky trochu později, hrát na ni začal ve třinácti. V průběhu let vystřídal několik povolání a nakonec se rozhodl zůstat volným textařem.

Na sólovou dráhu se vydal poměrně pozdě, a to v době, kdy už působil jako textař Marie Rottrové. Píseň Lásko, voníš deštěm zaznamenala obrovský úspěch.

Na folkové scéně se objevil až ve třiceti letech – jeho první vystoupení proběhlo na jaře roku 1982 v Ostravě-Porubě. Později začal vystupovat i s kapelou, spolupracoval i s těmi regionálními. Úspěchy slavil i společně se skupinou Čechomor, se kterou složil i hudbu k filmu Petra Zelenky Rok ďábla, v němž si zahrál.

Postupem času se stal jedním z nejoblíbenějších zpěváků a velkou popularitu mu přinesla jeho živá vystoupení, která jeho fanoušci milují.

Zatímco návštěvníci jeho koncertů si jej nemůžou vynachválit, hlavy státu ho za tehdejšího režimu v lásce neměly. Jeho písně nesměly znít v rozhlasu ani v televizi. Zákaz jeho hitů za socialistické éry je přitom celkem paradoxem, neboť později vyšla najevo jeho spolupráce s StB. Od té doby Nohavica komunikuje s médii celkem nerad a po „udavačské“ aféře se nechal slyšet, že s tiskem už mluvit nebude.

Písničkář byl nedávno mezi známými osobnostmi, které obdržely státní vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. Podle mnohých měl ocenění odmítnout a ukázat tak národu, že nechce stát v jedné řadě s bývalými estébáky a komunisty. Bohužel tak neučinil.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články