Statečná Kathy Bates: hvězda Misery a American Horror Story se už dvakrát poprala s rakovinou

AHS
Zdroj: Prima Cool
Zpočátku příjemná žena......ale když se naštve......láme kladivem nohy.Ráda také mučí otroky.+ 3 fotky+ 4 fotky

Kdo by neznal výraznou herečku Kathy Bates. Nedávno jsme ji mohli vidět v hororu Misery, který vznikl na motivy románu mistra tohoto žánru Stephena Kinga. V posledních letech se angažuje spíše v seriálové tvorbě, ale i tam přijímá pouze kvalitní role. Jako třeba v antologii American Horror Story a jeho “kriminálním” protějšku Feud. Jak to ale s ní vypadá, když zrovna nestojí v záři reflektorů?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 03. 2020 16:30

Kathy Bates  se narodila v Tennessee v roce 1948. Koncem sedmdesátých let odjela do New Yorku, kde si přivydělávala jako zpívající číšnice. První významnější role, i když paradoxně malá, ji čekala ve Formanově snímku Taking Off, na kterém se podílela i hudebně. Poté se čím dál častěji začala objevovat na prknech, která znamenají svět, až se probojovala na vysněnou Broadway. Přestože sbírala jednu cenu za druhou, nedařilo se jí dostat se do celovečerního filmu. Až si jí jednou všiml režisér Rob Reiner.

Misery

Kdo by byl na roli psychotické fanynky románů spisovatele Paula Sheldona a bývalé zdravotní sestry nejvhodnější? Tuto otázku si určitě Reiner položil hned několikrát a po návštěvě divadelního vystoupení s Kathy Bates měl jasno. Svobodná žena, jejíž mírná nadváha z ní dělá na první pohled milou osobu, dokud se nenaštve, to se pak změní v psychopatku, která dokáže lámat nohy kladivem.

Nejenže jí tento film vynesl Zlatý Glóbus a Oscara, ale zároveň jí otevřel dveře k rolím silných a emancipovaných žen, jež se nebojí tvrdé práce a pro ránu nejdou nikdy daleko. V roce 1995 se objevila v další Kingově filmové adaptaci Dolores Claiborne, která je obviněna z vraždy bohaté a zároveň nesnesitelné zaměstnavatelky.

American Horror Story

Kdo viděl její výkony v AHS ví, že si s tvůrcem antologie Ryanem Murphym padli do noty. Stejně jako třeba Jessica Lange, Lily Rabe anebo Evan Peters a Sarah Paulson. Kathy se objevila hned v pěti řadách z celkových devíti, přičemž pokaždé ztvárnila jinou postavu.

Třeba rasistku Delphine LaLaurie, která patřila ve své době k vysoce postaveným osobám New Orleans, jejíž zálibou bylo týrání černošských otroků. Dále vousatou dámu ze série s podtitulem Freak show, řeznici Thomasin, která zaprodala svou duši zlu, aby si zachránila vlastní život či paní Meadovou, jejíž DNA bylo po smrti přeneseno do umělé inteligence.

Nesložila ji ani rakovina

První diagnózu na rakovinu vaječníků si Bates vyslechla v roce 2003. O devět let později se musela smířit s rakovinou prsů, která vyústila až v jejich amputaci. “Všem ženám doporučuji, aby absolvovaly všechny možné testy. Já byla jen na jednom a ten vyšel negativně... a vidíte, co se stalo,” řekla herečka.

“Opravdu není o co stát, ale když už jsem tu rakovinu dostala, využívám toho, že jsem celebrita a snažím se šířit osvětu. Nejdříve jste naštvaní na celý svět, pak vám nezbývá nic jiného než to přijmout. Vzpomínám si, že nejhorší byly dny po chemoterapii. Nebyla jsem schopná ničeho. Bylo mi špatně a celá jsem se třásla. Jakmile jsem ale mohla, vrátila jsem se ke hraní, které mne postavilo zpět na nohy,” dodala sympatická herečka.

NA FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ PROMĚNY KATHY BATES SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: wikipedie, csfd.cz, today.com, survivornet.com

Zdroje fotek: TV Prima, Prima Cool

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články