Herečka Jiřina Bohdalová se stahuje z prken, která znamenají svět. Nazkoušela svou poslední divadelní hru

Herečka Jiřina Bohdalová se stahuje z prken, která znamenají svět. Nazkoušela svou poslední divadelní hru
Zdroj: David Sedlecký, Wikipedia, CC BY-SA 4.0
Gin Game je poslední divadelní hra, kterou herečka nastudovala......a hned na veřejné generálce představení se jí dostalo potlesku ve stoje. Kdo by neznal legendární komedii s detektivní zápletkou - Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Výraznou roli zde získal i herec Lubomír Lipský. Scéna, kde se Jiřina Bohdalová mydlí ve vaně spolu s Ivou Janžurovou byla tak dobrá, že poté, co byla dotočena, začal Lubomír Lipský tleskat a vykřikovat: “Ještě jednou!”+ 1 fotka+ 2 fotky

Přestože za necelé dva roky oslaví oblíbená herečka Jiřina Bohdalová devadesátku, ve své poslední divadelní roli předvedla fenomenální výkon, díky kterému sklidila po premiéře bouřlivý potlesk. I tak se ale rozhodla s divadlem skončit. Proč?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 02. 2020 12:00

Minulý měsíc proběhla v divadle Na Jezerce generálka hry Gin Game od D. L. Coburna, ve které se po boku Jiřiny Bohdalové objevil také Milan Kňažko. Obě herecké legendy v ní ztvárnily dva seniory v domově důchodců. Jemu se podaří ji přemluvit, aby si s ním zahrála jeho oblíbenou karetní hru. Ona výzvu přijme, i když ji nikdy nehrála. To ale vůbec nevadí, protože štěstí stojí na její straně.

Úspěch zaručen

Nebývá zvykem, že by generálka hry měla takový úspěch, avšak v případě Jiřiny Bohdalové tomu tak bylo. Před začátkem ale byla herečka, stejně jako u kteréhokoli jiného představení, nervózní. “Mám za sebou teprve dvě vystoupení, takže tréma určitě byla, ale já ji k tomu potřebuji. Pomáhá mi to. Reakce publika byla skvělá,” uvedla Bohdalová pro deník Blesk.

Samotná premiéra Gin Game se musela z podzimu přesunout na začátek letošního roku. Herečku totiž velmi zasáhlo úmrtí Karla Gotta a Vlasty Chramostové, a tak musela přípravy na hru na čas přerušit. Nebyla schopná se soustředit.

Další hru už nenastuduje

Hra Gin Game amerického dramatika Coburna, která získala rovněž Pulitzerovu cenu, je poměrně náročný kousek, hlavně po textové stránce. “Dalo mi to opravdu hodně práce zapamatovat si všechny dialogy. Je jich tam požehnaně. Tak jsem si řekla, že to bude hezká tečka za divadelní kariérou. Už mi to do hlavy neleze tak rychle jako kdysi,” vysvětlila své rozhodnutí herečka.

Na veřejnou generálku představení se přišel podívat i její kamarád, režisér Zdeněk Zelenka, který se už ale neobjevil na premiéře, neboť musel na operaci kyčelního kloubu. I on odcházel s nadšením. Gin game je hra o dvou lidech, a navíc trvá dvě hodiny, přesto bylo plné hlediště. Diváci hltali každé slovo, smáli se a zároveň dojímali nad vývojem obou postav.

Premiéru si nenechaly ujít ani české celebrity

Poslední premiéru Jiřiny Bohdalové si nenechal ujít i herec Martin Dejdar, režisér Jiří Strach či Milan Šteindler. A opět se opakoval scénář z předešlých dvou představení. Diváci byli nadšení a odměnili na konci oba herce potleskem ve stoje. Mezi aplaudujícími byla i hereččina rodina.

Nejvíce ze všech však byl spokojený principál divadla Jan Hrušínský. “Mám z toho velkou radost. Dostat potlesk ve stoje a vyprodat hlediště ještě před premiérou… smekám. Je mi ctí, že mohu spolupracovat s takovými profesionály jako je paní Bohdalová a pan Kňažko,” pochvaloval si Hrušínský.

Jiřinu Bohdalovou můžete vidět ve filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku, který vysílá Prima Max 20. 2. ve 20:00.

NA FOTOGRAFIE JIŘINY BOHDALOVÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články