Jak se budí princezny: Při natáčení si Hrušínský zlomil nohu, scénu v rybníku točil se sádrou obalenou igelitem

Jak se budí princezny je česká filmová pohádka režiséra Václava Vorlíčka z roku 1977, která měla premiéru 1. března 1978.
Zdroj: TV Nova
Jak se budí princezny je česká filmová pohádka režiséra Václava Vorlíčka z roku 1977, která měla premiéru 1. března 1978. Melánie (Libuše Švormová), sestra královny Růžového království, se nemůže smířit s tím, že si král Dalimil I. (Jiří Sovák) za manželku vybral její sestru Elišku (Milena Dvorská), a ne ji. Proto při narození princezny Růženky (Marie Horáková) vysloví kletbu, podle které se princezna v sedmnácti letech píchne do prstu, upadne do věčného spánku a spolu s ní i celé království (s výjimkou Melánie).Královští rodiče se snaží tragédii zabránit sňatkem princezny s princem Jiřím (Jan Kraus), následníkem trůnu v Půlnočním království. Princ je však samolibý ješita, kterého jeho rodina již po léta utvrzuje o jeho výjimečných schopnostech.V mládí byl často churavý a sláb, jeho rodiče se starali, aby nebyl handicapován a netrpěl tudíž nedostatkem sebevědomí, nežádoucí vlastností pro panovníky. + 5 fotek+ 6 fotek

Pohádka Jak se budí princezny je k vidění mezi svátky každoročně. Tématem je notoricky známý motiv Šípkové Růženky. Král Dalimil před lety udělal osudovou chybu při výběru životní partnerky a vzal si tu hodnější ze dvou sester. Ta zlá mu to nikdy neodpustila a proklela mu dceru Růženku. Růženka se má v dospělosti píchnout do prstu a usnout navěky a s ní i celé království.

Petra Járková
Petra Járková 30. 12. 2019 16:00

Růženka je s věkem hezčí a hezčí a okolí se snaží veškeré špičaté předměty dostat z jejího dosahu. Hned v patnácti má Růženka domluveného ženicha, prince Jiřího, který přijede na námluvy společně se svým bratrem Jaroslavem, jehož si zamlada zahrál právě Jan Hrušínský.

Málem utopená Švormová

Natáčení pohádky v osmdesátých letech ale nebylo nic jednoduchého. Vychytávek moc nebylo a pro autenticitu se dělalo všechno. A tak se stalo, že se představitelka zlé sestry Melánie, Libuše Švormová, málem utopila. Měla plavat ve vodě, ale její kostým byl tak těžký, že ji táhl pod hladinu.

Zlomená stehenní kost

Mladý Jan Hrušínský si zase během natáčení zlomil stehenní kost. Stalo se to při pádu z římsy hotelu, kde byl ubytován, když chtěl mermomocí překvapit filmovou Růženku vpádem do okna jejího pokoje. Bydlela totiž vedle něho. Nepovedlo se.

Hrušínský na jeřábu

Když měl Jan Hrušínský následující den točit scénu v rybníce, sádra na noze se mu musela obalit pytlem. Voda mu tam ale natekla stejně a ve finále ho z ní musel vytahovat jeřáb.

Lokace natáčení

Pohádka se natáčela na hradech Pernštejn, Roštejn, Orlík nad Humpolcem, na Křivoklátě nebo na zámku Konopiště.

NA SNÍMKY Z FILMU JAK SE BUDÍ PRINCEZNY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

REDAKČNÍ TIP: NA POHÁDKU JAK SE BUDÍ PRINCEZNY SE MŮŽETE PODÍVAT DNES OD 16 HODIN NA TV NOVA

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články