Zajímavosti o pohádce Nejlepší přítel: Langmajerovi vyměnili ruce, potřebovali šikovnější

Pohádka o lásce, štěstí a věrném kamarádství, jehož pouta nedokáží zpřetrhat ani mocnosti pekelné.
Zdroj: se souhlasem České televize
Nejlepší přítel je česká pohádka o lásce, štěstí a věrném kamarádství, jehož pouta nedokáží zpřetrhat ani mocnosti pekelné.Čert Matěj musí v pohádce Nejlepší přítel za trest plnit chudému mládenci Ondrovi přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný.Když se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Zamiluje se totiž do Rézinky, komtesky ze zámku. Pozadu nezůstane ani čert Matěj, ten najde zalíbení v kuchařce Marjánce.Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron, kterého pozval hrabě Hubert na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu. A tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého.+ 4 fotky+ 5 fotek

Co může být víc než úklady samotného pekla? Odpověď na tuto otázku přináší pohádka Nejlepší přítel, kde nebude o hledání štěstí, lásky a přátelství nouze.

Petra Járková
Petra Járková 17. 04. 2020 14:59

Scénáristka Lucie Konášová pod vedením režiséra Karla Janáka napsala pohádku o lásce, štěstí a přátelství, které nepřemůže ani samotné peklo. Pohádka Nejlepší přítel je zkrátka humorným poutavým příběhem pro zpříjemnění pátečního večera.

Trest pro čerta

Čert Matěj dostane trest, musí plnit chudému Ondrovi všechna přání, dokud chlapec neřekne, že se cítí opravdu šťastný. Bohužel se mu to nedaří a nad jeho neschopností se baví všichni čerti v pekle.

Rézinka a Marjánka

Běžná přání jako najíst se, mít pěkné oblečení nebo kde se zahřát ještě čert zvládne zařídit. Problém ale přichází, když se Ondra zamiluje komtesy ze zámku Rézinky. Aby vše bylo ještě složitější, čert Matěj se zakouká do kuchařky Marjánky.

Proradný baron

Do toho všeho přichází na scénu proradný baron, který přijíždí na pozvání hraběte Huberta na námluvy. Co se na zámku bude dít, si asi každý umí představit. Humorné situace, které střídá napětí, zda se Ondrovi podaří hraběte přesvědčit, že on je pro Rézinku ten pravý, navíc když mu neuváženě slíbí, že pro ni do rána postaví honosný zámek.

Chyby a poučení

To bohužel čert Matěj nestihne a vše vypadá beznadějně. Nebyla by to ale pohádka, kdyby se nakonec vše v dobré neobrátilo. Ondra vyzraje a pochopí, kde udělal chyby, spraví i svůj vztah s Matějem a zabojuje o srdce Rézinky.

Ruce iluzionisty

Když Jiří Langmajer míchá a rozdává karty, je vidět záběr na jeho ruce. Nejsou však jeho, zastupuje ho kouzelník a iluzionista Jakub Kroulík. To, jak dokázal s kartami "čarovat" on, je pro normálního smrtelníka nezvládnutelné.

Inspirace

Autorka Lucie Konášová se inspirovala ve sborníku slovenských pohádek a scénář k filmu psala tři čtvrtě roku.

Překvapivý dabing

Rézinku si zahrála slovenská herečka Kristína Svarinská, která měla v češtině tak silný slovenský akcent, že ji musela nadabovat Marika Šoposká.

NA SNÍMKY Z POHÁDKY NEJLEPŠÍ PŘÍTEL SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA POHÁDKU NEJLEPŠÍ PŘÍTEL SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 20:10 na ČT1.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články