Z natáčení pohádky S čerty nejsou žerty. Z filmového pekla je dnes motorkářský klub

Filmovou pohádku dodnes miluje miliony lidí
Zdroj: se souhlasem FTV Prima
Filmovou pohádku dodnes miluje miliony lidíBěhem natáčení se do sebe skutečně zamilovali představitelé hlavních rolí Vladimír Dlouhý a Monika PelcováFilmové peklo nebylo točené v ateliérech, ale v uměle vyhloubených pískovcových jeskyních blízko města Česká Lípa. V současné době zde najdeme motorkářský klub s názvem Pekelné doly.Tatínek vám vyhlásí válku+ 1 fotka

Nadčasová pohádka plná geniálních herců a dokonalých hlášek. Takto by se dal charakterizovat film S čerty nejsou žerty. Diváky byl tento film zvolen jako nejlepší česká pohádka a i když byl film natočen v roce 1984, na oblibě mu to neubírá. Zde máme pár zajímavostí, které se o filmu dají zjistit.

Redaktor
Redaktor 14. 06. 2018 11:45

František Vicena, hrající starého mlynáře Máchala, se premiéry nedožil. Pár týdnů po skončení natáčení se oběsil.

Tři čerty odvezla z natáčení sanitka kvůli popáleninám. Jejich kostým byl velice hořlavý a ve filmovém pekle to byl samý oheň. Stačila nepatrná jiskřička a požár byl na světě.

Původně se měl hlavní hrdina jmenovat Mácha. Jméno mu ale později bylo změněno, aby nezesměšňovalo slavného básníka K. H. Máchu.

Během natáčení se do sebe skutečně zamilovali představitelé hlavních rolí Vladimír Dlouhý a Monika Pelcová.

Režisér Hynek Bočan si do záběru v pekle přál černé koně. Koně sice dorazili, ale hnědí. Maskéři tedy půl dne nedělali nic jiného, než že nebohé koně přemalovávali na černo.

Scéna, kdy kaprál při přehlídce vystupuje z kočáru a ulomí při tom nechtěně dveře od kočáru nebyla ve scénáři. Petr Nárožný dvířka ulomil opravdu, ale profesionálně scénu dohrál. V záběru je vidět, jak představitelka Adélky Monika Pelcová jen tak tak zadržuje výbuch smíchu. Bočan tuto vtipnou scénu ve filmu nechal.

Skutečnost, že se čerti bojí peří, má mytologický podklad. 

Monika Pelcová, představitelka princezny Adélky, nebyla herečkou a šlo o její jedinou filmovou roli.

Ve filmu lze najít mnoho podobností se snímkem Fanfán Tulipán (1952). Povědomá může být většina šermířských soubojů, scéna na střeše, vousatý kaprál, scéna na komíně nebo láska až na druhý pohled. Dokonce i vyvolená hlavního hrdiny má stejné jméno Adélka.

Jména předků Ferdinand Sličný a Josefa Šílená, o kterých kníže (Josef Kemr) tvrdí, že postavili jeho zámek, nejsou až tak úplně vymyšlená a v naší historii se skutečně objevila. Ferdinand I. Habsburský, který byl český, německý a uherský král a německý císař, byl druhorozený syn burgundského vévody Filipa I. Sličného (1478–1506) a kastilské královny Johany Šílené. Jeho sestra Marie Habsburská byla manželkou českého, uherského a chorvatského krále Ludvíka Jagellonského. Ještě je třeba dodat, že Filip Sličný a Johana Šílená tedy žili v 15.–16. století, kníže však uvádí, že jeho předci zámek postavili ve 12. století. 

Moniku Pelcovou, představitelku princezny Adélky, nadabovala Naďa Konvalinková. Zpěv za ní obstarala Ivana Andrlová. Jiřího Růžičku ml., představitele čerta přinášejícího knihu hříchů, nadaboval Radan Rusev a Vladimíra Švabíka alias hospodského pak Mirko Musil.

Filmové peklo nebylo točené v ateliérech, ale v uměle vyhloubených pískovcových jeskyních blízko města Česká Lípa. V současné době zde najdeme motorkářský klub s názvem Pekelné doly. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články