Šíleně smutná princezna: Během premiéry se zabila dcera Zázvorkové, Vondráčková měla kvůli své výšce namále

Šíleně smutná princezna je česká filmová pohádka žánru hudební komedie režiséra Bořivoje Zemana natočená v roce 1968 s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem v hlavní roli.
Zdroj: se souhlasem TV Prima
Šíleně smutná princezna: Klasická česká pohádková hudební komedie vznikla v roce 1968. Režisér Bořivoj Zeman do hlavních rolí obsadil Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře.Princ Václav (Václav Neckář) jede s otcem na zásnuby do sousedního „veselého“ království, ale ženit se vůbec nechce. Jeho otec král Jindřich (Jaroslav Marvan) jej totiž již v dětství přislíbil sezdat s princeznou Helenou (Helena Vondráčková) v rámci míru uzavřeného se sousedním královstvím.A tak princ Václav, pod záminkou, že si jde odskočit, uteče z královského kočáru a jede se na vypůjčené krávě podívat na princeznu na vlastní pěst. Tajně vnikne do princezniny zámecké zahrady (ve skutečnosti Bojnický zámek), vyleze na strom, aby lépe viděl do princezniných komnat. Přitom spadne do rybníka a bezděčně se seznámí (zcela inkognito) s princeznou Helenou.Poté jej chytí zámecké stráže a zavřou do vězení. Král Jindřich (Jaroslav Marvan) kvůli sousednímu králi Dobromyslovi (Bohuš Záhorský) lže, vymlouvá se a stydí se za prince, který utekl. Říká, že je nemocen.+ 4 fotky+ 5 fotek

Šíleně smutná princezna je bezesporu jednou z nejoblíbenějších českých pohádek. Ať už je tomu tak kvůli skvělému hereckému obsazení, vtipným dialogům nebo nezapomenutelným písničkám. Co jste ale o téhle pohádce nejspíš nevěděli?

Petra Járková
Petra Járková 28. 12. 2019 16:00

Neckář na krávě

Václav Neckář v roli prince osedlal krávu a jezdil na ní. Pro herce to nebyl žádný oříšek, protože v té době už uměl docela dobře jezdit na koni. „Na farmě v Líšnici za Mostem mě před 55 lety trénoval Ferda Mynařík. Jezdil jsem Dezerta, ale myslím, že dezertem jsem pro koníčka byl spíš já,“ vzpomínal Neckář v jednom z rozhovorů a dodal, že na krávě mu to šlo dokonce lépe.

Sebevražda

S premiérou filmu je spjata tragická událost. Zabila se během ní dcera Stelly Zázvorkové, jež v pohádce hrála chůvu. Janě Kopecké, kterou měla Zázvorková s dalším slavným hercem, Milošem Kopeckým, bylo v ten osudný moment 15 let. Ani po desítkách let se zatím nezjistilo, proč sebevraždu spáchala. Povídalo se, že stejně jako její otec trpěla depresemi. Údajně se také nevyrovnala se slávou své matky a cítila se méněcenná.

Reálná jména

Se jmény si filmaři vůbec hlavu nelámali, navíc zazní v celé pohádce pouze jednou. Princezna se jmenuje Helena stejně jako její představitelka, zpěvačka Helena Vondráčková . Ani u prince Václava tomu nebylo jinak, jeho protagonista se jmenuje Václav Neckář.

Problém s výškou

Helena Vondráčková se měla po Neckářově boku objevit už ve filmu Ostře sledované vlaky. Měla za sebou kamerové zkoušky, jenže nakonec nepadla do oka režisérovi Jiřímu Menzelovi. Byla vyšší než drobný Neckář, a tak ji režisér vyřadil. V téhle pohádce však nakonec uspěla a princeznu si zahrála.

Ohromný úspěch

Film měl premiéru v roce 1968 a do kina se na něj zašly podívat tři miliony diváků, což byl velký úspěch.

Mladý hudební talent

Za všemi písněmi z filmu stojí známý hudebník Jan Hammer, který dlouhodobě žije a tvoří v Americe. V té době mu bylo pouhých 17 let.

NA SNÍMKY Z POHÁDKY ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA POHÁDKU ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 20:15 NA TV PRIMA

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články