Hrad Křivoklát, cíl milovníků tajemna. Zdi jsou prý nasáknuté utrpením vězňů

Hrad Křivoklát, cíl milovníků tajemna. Zdi jsou prý nasáknuté utrpením vězňů
Zdroj: Czech Tourism, Ladislav Lenner
Křivoklát patří mezi nejkrásnější české hrady.Hrad je obklopen hustými lesy. Láká i milovníky tajemna. Ti tvrdí, že z hradních zdí sálá utrpení těch, kteří tu byli mučeni a vězněni.Císař Karel IV. prožil na Křivoklátu část svého neradostného dětství, když ho zde dal uvěznit jeho otec Jan Lucemburský ve strachu o vlastní moc.Karel IV. přesto na Křivoklát nezanevřel. Prožil zde líbánky se svou první manželkou, půvabnou Blankou z Valois.+ 6 fotek+ 7 fotek

Dnes oblíbený hrad Křivoklát byl v minulosti hojně využíván jako vězení. V jeho studených kobkách úpěli protestanti, nepohodlné osoby i obyčejní zločinci. Citlivějším povahám se prý v některých částech komplexu stále tají dech a svírá hrudník. Prý jde o ozvěnu dávného úpění vězňů.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 17. 09. 2019 18:00

Internace pro budoucího císaře

Král Jan Lucemburský trpěl utkvělým stihomamem, že jeho manželka Eliška chce na trůn dosadit místo něho jejich malého synka Karla. Syna, budoucího římského císaře Karla IV., proto věznil v kobce na hradu Loket, aby jej pak internoval právě na Křivoklátu. Tam kralevic nuceně pobýval do svých sedmi let, než byl poslán na výchovu k francouzskému dvoru.

Po návratu do vlasti se mladý Karel ocitl na Křivoklátu podruhé, tentokrát už dobrovolně, se svou první chotí Blankou. A pobyt na temném hradě se rozhodl zpříjemnit nasazením zpěvného ptactva do zdejších lesů.

Vězení pro prvotřídního podvodníka

Hrad se stal nuceným příbytkem magistra Kellyho, kterého do zdí křivoklátských nechal uvrhnout císař Rudolf II. Cítil se totiž podveden kousky vypečeného alchymisty. Magistr Kelly zde na vlastní kůži okusil několik lekcí útrpného práva od proslulého kata Mydláře. Zoufalý Kelly se proto pokusil z Křivoklátu utéct, ale zlomil si během útěku nohu, takže nebyl žádný problém ho chytit a bleskově vsadit zpět do žaláře.

Starý lotr Babinský

Podle pověstí se do lesů křivoklátských zatoulal i slavný loupežník Babinský, který tu chtěl ukrýt obrovský poklad. Páni z Křivoklátu se o jeho plánech dozvěděli a přikázali ho zajmout a dovést v řetězech na hrad. Chtěli, aby jim loupežník prozradil, kde se poklad nalézá. Babinský ale přes veškeré mučení zapíral a nakonec si vymyslel, že peníze jsou schované pod třetím vrškem mezi Křivoklátem a Lány. Páni ihned odjeli hledat poklad a slavný loupežník jim mezitím z hradu utekl.

Při návštěvě hradu rozhodně nevynechte tamější hladomornu a mučírnu, jejíž historie i vlhký chlad zaručeně postraší i toho nejotrlejšího turistu.

V GALERII NAJDETE NEJZAJÍMAVĚJŠÍ ZKAZKY O KŘIVOKLÁTU:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články