Hrad Zvíkov, častý cíl záhadologů: Pátrají tu po tajemných symbolech

Na skalnatém ostrohu na soutoku řek Vltavy a Otavy stojí středověký hrad Zvíkov, který patří k nejnavštěvovanějším českým památkám. Milují ho turisté i ctitelé záhad, protože je opředený zajímavými pověstmi.
Zdroj: icmcb.cz
Na skalnatém ostrohu na soutoku řek Vltavy a Otavy stojí středověký hrad Zvíkov, který patří k nejnavštěvovanějším českým památkám. Milují ho turisté i ctitelé záhad, protože je opředený zajímavými pověstmi.Hrad se vší pravděpodobností založil král Přemysl Otakar I.
Věž Markomanka je ale údajně starší než zbytek hradu.
Na plášti věže jsou vyryty tajemné značky podobné germánským runám. Podle pověstí jde o ochranné symboly. + 6 fotek+ 7 fotek

Na skalnatém ostrohu na soutoku řek Vltavy a Otavy stojí středověký hrad Zvíkov, který patří k nejnavštěvovanějším českým památkám. Před turisty si ale podle legendy uchovává tajemství v podobě řádění nezbedného Raráška a také několika magických značek na věži. Jejich význam prý zůstává dodnes neznámý.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 03. 08. 2019 10:00

Uprostřed hradního komplexu se tyčí podivná Hlízová věž, zvaná Markomanka, která prý kvůli své poloze nemohla nikdy plnit obrannou funkci. Podle pověstí tu stála odnepaměti, dávno před výstavbou hradu, a plnila jakousi prazvláštní úlohu. Této teorii nasvědčují podle záhadologů vyryté znaky na jejím plášti, jejichž význam se prý nepodařilo nikomu rozluštit. Pravděpodobně jde o ochranné symboly podobné runám. Prý chránily samotnou královskou korunu, která byla svého času ve věži uschována v posvátné korunní komnatě.

Zvíkovský Rarášek

Za tzv. svatební síní najdeme klenutou jizbu, která sloužila jako pohostinská místnost. Právě zde se podle legend nejčastěji zjevuje zlomyslný a škodolibý duch Rarášek, který s oblibou budil spící hosty a ničil jim věci. Roku 1579 měl z hradu vyhnat stavební dělníky, kteří opravovali věž Markomanku. Podle některých návštěvníků se zde dá cítit zvláštní energie, která ruší všechny přístroje.

Zvědaví filmaři

Své o Raráškovi prý vědí i filmaři, kteří tu v roce 1994 natáčeli pohádku Marie Růžička. Přestože byli upozorněni, že by v tajemné jizbě natáčet neměli, neuposlechli. Záhy se přesvědčili, že Rarášek je skutečně nablízku. Neznámá síla jim zničila tři monitory a komplikovala celé natáčení. Nikdo už pak nepochyboval o tom, že místní fantom existuje. Režisér pohádky a hlavní hrdina filmu navíc do roka zemřeli, jelikož si dovolili přespat v korunní síni hradu.

Hrad Zvíkov nabízí krásnou přírodu, výhledy do krajiny i několik záhad. Místního Raráška ale dráždit nezkoušejte a hrad raději opusťte ještě před setměním.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA ZÁHADOLOGY MILOVANÝ HRAD ZVÍKOV!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články