Šílenství geniálního režiséra: Myslel si, že nemá úspěch kvůli kletbě voodoo

Orson Welles v roce 1938.
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Americký režisér George Orson Welles (6. května 1915 – 10. října 1985) patří k legendám kinematografie. Dokázal natočit jeden z kriticky nejúspěšnějších filmů (Občan Kane) již ve svých pětadvaceti letech.Film Občan Kane o dravém tiskovém magnátovi režíroval a zároveň v něm ztvárnil hlavní roli.Ve své roli mediálního magnáta byl tak přesvědčivý, že tím popudil skutečného dravého byznysmena, který kvůli tomu zapříčinil komerční neúspěch filmu.V brazilském Riu de Janeiro měl poté Orson Welles natočit dokumentární film o karnevalu. On však plánoval nafilmovat i skutečný rituál voodoo.+ 6 fotek+ 7 fotek

Geniální režisér Orson Welles měl přezdívku "neposlušné dítě Hollywoodu". Již ve svých pětadvaceti letech natočil legendární drama Občan Kane, které se stalo milníkem ve vývoji filmové řeči i vypravěčských postupů. Během života se však potýkal se závislostí na alkoholu a komerčním neúspěchem. Za vinu ho kladl kletbě brazilského šamana.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 21. 01. 2020 15:10

Americký režisér George Orson Welles (6. května 1915 – 10. října 1985) patří k legendám kinematografie. Wellesův první "zářez" do dějin však souvisí s rozhlasem, jeho adaptace románu Válka světů způsobila v roce 1938 veřejnou paniku. Byla tak sugestivní, že si lidé mysleli, že skutečně dochází k invazi mimozemšťanů.

Natočil celkem třináct filmů, které byly povětšinou oceňovány až později. V roce 2002 byl britským filmovým institutem zvolen největším režisérem všech dob. Zároveň byl ale mužem s velmi kontroverzní pověstí. A když se mu nedařilo, byl přesvědčený, že je prokletý. Jak k tomu mělo dojít?

Občan Kane

V roce 1940 podepisuje Orson Welles smlouvu se společností RKO na dva filmy. Rozpočet má více než štědrý, navíc ho nečeká žádné umělecké omezení. Mladý režisér proto natočí kontroverzní dílo Občan Kane, které je rekonstrukcí příběhu fiktivního tiskového magnáta, v němž peníze a moc ještě neznamenají štěstí.

V titulní postavě se ihned poznává skutečný mediální magnát William Randolph Hearst, jenž se postaral o bojkot filmu ze strany jím ovládaných médií, což přináší komerční propad filmu.

Válečná hrozba

Po vstupu USA do války se Wellesovi nechce narukovat do armády. Od hrozícího odvodu ho zachraňuje nabídka na natočení dokumentárního filmu o karnevalu v Riu, který měl být důkazem o soudržnosti všech tří Amerik.

Welles však v Brazílii nerozjednává jen natáčení filmů To všechno je pravda a Příběh samby. Rozhodne se oslovit místního šamana, aby ho nechal nafilmovat skutečný obřad voodoo. Nový prezident RKO ale celý projekt kvůli jeho finanční náročnosti ruší.

Porušení slibu

Na brazilského šamana později filmový velikán Orson Welles vzpomínal takto: „Byl to čaroděj, který ovládal tajemnou magii voodoo. Narazil jsem na něj v Rio de Janeiru v Brazílii. Natáčeli jsme tam dokumentární film, a tak jsem zorganizoval – a nebylo to snadné – i natočení filmu o voodoo.“ Pak ale Welles dostal od šéfů stopku...

Zpráva o zmařeném natáčení prý šamana rozzlobila: „Ten čaroděj to vzal jako velkou urážku. Byl jsem zděšen. Na mém psacím stole ležely desky se scénářem a celý ten svazek byl proražen dlouhou ocelovou jehlou. K ní bylo přivázáno dlouhé vlákno červené vlny. To bylo znamení voodoo,“ svěřil se v jednom z rozhovorů.

Smůla se mu lepila na paty

Po návratu do vlasti Welles zjišťuje, že nové vedení RKO nechalo výrazně sestříhat jeho druhý film Skvělí Ambersonové. Finanční úspěch se ale nedostavuje ani napodruhé, Welles tak získává nálepku režiséra, který není schopný vytvořit komerčně úspěšný film.

Wellesův spolupracovník Peter Bogdanovich viděl celou brazilskou anabázi takto: „Vím, že Orson si vždy myslel, že byl proklet spolu s celým brazilským podnikem. Byl hrozně pověrčivý, věřil v kouzla, černou i bílou magii a myslím, že tomu všemu věřil doslova. Že cítil, že ten film byl zakletý a že ta kletba na něj působí. Myslím, že ho to pronásledovalo až do smrti.“

Ačkoli Orson Welles později získal Oscara za celoživotní dílo, proslulost svého prvního filmu, Občana Kanea, už nikdy nepřekonal.

NA MUŽE, KTERÝ VĚŘIL V KLETBU VOODOO, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články