Nejdražší únosy v historii: Kolik bylo zaplaceno za realitní magnáty nebo dědice obchodních impérií?

Kolik byste zaplatili výkupné za své blízké?
Zdroj: Pixabay
Únosci většinou svou oběť nedrží v luxusním hotelu.Únos dítěte je traumatizující jak pro děti, tak pro jejich rodiče.Kolik byste zaplatili výkupné za své blízké?Peníze hýbou světem a vždy tomu tak bylo.+ 1 fotka+ 2 fotky

Představte si tu hrůzu, kdyby někdo vámi milovaný byl unesen. Kolik byste za něj zaplatili? Inspirovat se můžete těmi nejdražšími výkupnými v historii.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 05. 11. 2018 10:19

Samuel Bronfman (2,3 milionu $ v roce 1975)

Tato neuvěřitelná částka byla sice zaplacena poté, co jeho otec obdržel audionahrávku s hlasem Sama (11,2 mil. $ v dnešní hodnotě), ale únosci ho zadržovali navíc ještě týden. 21letý dědic destilační společnosti Seagram byl zachráněn FBI v bytě v New Yorku, kde byl držen, a peníze byly navráceny zpět. Zdá se, že to sám nafingoval!

John R. Thompson (3 miliony $ v roce 1974)

Prezident společnosti Firestone byl unesen argentinskými gerilami. 10 mužů ve vozech zabarikádovalo jeho limuzínu a Johna uneslo. Výkupné, které za něj bylo zaplaceno, by se dnes rovnalo 13,9 milionu $. Naštěstí ho vrátili v dobrém zdraví. V daném roce byl pátým vysoce postaveným americkým manažerem, který byl unesen – a to byla teprve polovina roku!

John Paul Getty III (3 miliony $ v roce 1973)

Vnuk majitele ropného impéria byl unesen italskou mafií. Poté, co únosci nedostali 17 milionů dolarů, které požadovali, uřízli chlapci ucho a poslali ho do novin. Poté snížili svoje požadavky na 3 miliony dolarů, které už rodina zaplatila. Dnes by za svého vnuka dala skoro 16 milionů dolarů. O tomto případu se natáčí i seriál.

Enrique Metz (5 milionů $ v roce 1975)

Únosci byli opět z řad argentinských geril, časem u Bornů získali mnohem více. Výkupné, které bylo zaplaceno za ředitele Mercedes-Benz, by se dnes rovnalo 21,2 milionu $.

Patty Hearst (6 milionů $ v roce 1974)

19letá dědička mediální korporace Hearst a její přítel byli uneseni Symbioneskou osvobozeneckou armádou (SLA), levicovým a militantním americkým hnutím, aktivním mezi 1973 až 1975. Únosci chtěli po jejím otci 70 milionů dolarů, což by dnes bylo kolem 400 milionů. Mediální magnát dal 6 milionů $ (29 milionů dnes). Jenže to únoscům nestačilo, a proto Patty nevydali. Dívka se k nim později sama přidala se stala se kriminálním živlem – klasický příklad stockholmského syndromu.

Charles Lockwood (2 miliony $ v roce 1973 a 10 milionů $ v roce 1975)

Charles byl unesen dvakrát tou samou organizací – argentinskou skupinou ERB. Za 26 měsíců tak umožnil únoscům vydělat více než 50 milionů dolarů, pokud se to přepočítá na současnou měnu. 

Victor Samuelson (14,3 milionu $ v roce 1974)

Victor Samuelson byl unesen marxistickými rebely v roce 1974. Než za něj bylo vyplaceno výkupné, byl držen v zajetí přes 100 dnů! Jeho únosci ho dokonce i trestali za zločiny, kterých se měl dopustit! Jeho výkupné by se dnes rovnalo 70 milionům dolarů.

Walter Kwok (77 milionů $ v roce 1997)

Walter byl syn jednoho z největších čínských businessmanů. Únoscem byl Cheung Tze-keung, obávaný čínský gangster, též známý jako "Big Spender". Jeho výkupné by se dnes rovnalo 110 milionům $.

Victor Li (134 $ milionů v roce 1996)

Li, syn hongkongského magnáta, byl další obětí "Big Spendera", který tentokrát požadoval výkupné ve výši 197 milionů dolarů. Tento obávaný gangster byl nakonec chycen a popraven.

Juan a Jorge Born (60 milionů $ v roce 1974)

Bohatí bratři a obchodníci s obilím byli uneseni Montonerosem. Byli propuštěni poté, co zaplatili 60 milionů dolarů (což je dnes 293 milionů!) A okamžitě přemístili svou společnost do Sao Paola. Únosci předtím získali peníze za ředitele Mercedesu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články