Tajemný hrad Houska prý chrání bránu do pekel. Jaké další záhady skrývá?

Ve východní části Kokořínských lesů nalezneme nejstrašidelnější hrad v republice, který vyděsil i slavného českého básníka Karla Hynka Máchu. Je jím tajuplný hrad Houska, jenž láká návštěvníky legendami o průrvě do samotného pekla.
Zdroj: hrad-houska.cz
Ve východní části Kokořínských lesů nalezneme nejstrašidelnější hrad v republice, který vyděsil i slavného českého básníka Karla Hynka Máchu. Je jím tajuplný hrad Houska, jenž láká návštěvníky legendami o průrvě do samotného pekla.Vystavět ho nechal „král železný a zlatý“, Přemysl Otakar II., aby podle pověstí chránil něco "tajemného" uvnitř.Na hradě dodnes najdeme záhadné pohanské kresby.Na nejděsivějším místě byla vybudována tato kaple, aby zabránila vylétání ďáblů z pekla.
+ 7 fotek+ 8 fotek

Kokořínské lesy, konkrétně jejich východní část, ukrývají jeden z nejtajemnějších hradů Česka, který vyděsil i slavného básníka Karla Hynka Máchu. Je jím tajuplný hrad Houska, který láká návštěvníky legendami o průrvě do samotného pekla.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 27. 07. 2019 10:00

Hrad Houska se tyčí nedaleko Máchova jezera už od dob temného středověku. Vystavět ho měl nechat král Přemysl Otakar II. Nikdo ale neví, proč ho nechal zbudovat právě na tomto místě, kudy nevedla žádná hranice, obchodní stezka, a dokonce zde nebylo ani co chránit před nepřátelskými vojsky. Hrad má ale mohutné hradby, které spíš než před vnějším nepřítelem ochraňují něco uvnitř...

Pověst o odsouzenci

V prostorách hradu se údajně nachází průrva do samotného pekla. Obyvatelé hradu byli zvědaví a chtěli vědět, jak takové peklo vypadá. Jednoho dne se rozhodli, že to zjistí, proto nabídli odsouzenému na smrt milost, když se do pekla vydá a řekne jim, co tam viděl. Trestanec souhlasil a nechal se spustit do děsivé průrvy. Přihlížející za okamžik uslyšeli zoufalý křik, tak odsouzence vytáhli a nemohli věřit vlastním očím. Byl šedivý a zestárl o mnoho desítek let. O ničem, co viděl, nechtěl mluvit a pár dní nato zemřel.

Lidé se pak natolik báli, že se pokusili díru zasypat. To se jim ovšem nepovedlo, a tak na jejím místě postavili alespoň kapli, která má rojení ďáblů zabránit.

Návštěva slavného romantika

O tajuplnosti hradu se měl přesvědčit i básník Karel Hynek Mácha, který na hradě strávil noc. O jeho magičnosti byl přesvědčen dozajista, dopis, v němž popisuje svému příteli Eduardu Hindlovi podivnou časovou smyčku, která ho teleportovala do Prahy roku 2006 a zase zpátky, už je ale nejspíše falzifikát. Vymyslela si ho česká spisovatelka Františka Vrbenská, která se k tomu později i přiznala. Milovníci záhad ale podivné legendě věří dodnes.

Hrad Houska patří mezi nejtajemnější památky v republice, proto ho do roka navštíví stovky lidí. Někteří z nich potom opravdu mluví o zvláštní energii, která je cítit v hradní kapli.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA TAJEMNÝ HRAD HOUSKA:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články