Tajemná kostnice: Místo, kde poloslepý mnich skládal obrazce z lidských kostí

Keywords: architecture
Zdroj: Pixabay.com
Kostel Všech svatých v Sedlci je místem posledního odpočinku desítek tisíc lidí.Hřbitov u kostela Všech svatých byl na konci 15. století radikálně zmenšen a exhumované ostatky přeneseny do spodní kaple.Architekt Jan Blažej Santini Achiel přestavěl kostnici do dnešní barokně-gotické podoby a z lidských ostatků vytvořil monumentální a zároveň morbidní výzdobu.Kvůli morové epidemii v roce 1318 a během husitských válek našlo smrt nepřeberné množství lidí. Část z nich byla pohřbena tady v Sedlci.+ 4 fotky+ 5 fotek

Světoznámá kostnice v Sedlci u Kutné Hory nabízí návštěvníkům hororový pohled na složitou výzdobu z desítek tisíc lidských ostatků. Prohlídka rozhodně není pro slabší povahy, protože zde smrt a zmar koukají doslova z každého rohu.

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 12. 09. 2019 14:30

Země z Božího hrobu

Kostel Všech svatých v Sedlci patřil zdejšímu cisterciáckému klášteru, jehož opat Heidenreich přenesl podle pověstí hrst země z Božího hrobu v Jeruzalémě právě do sedleckého kostela, aby ji tu rozesel po místním hřbitově. Hřbitovní půda se tak stala součástí Svaté země, proto zástupy věřících toužily být pochovány právě tady. Po morové ráně z roku 1318 bylo v Sedlci pochováno přes 30 tisíc zesnulých, dalších 10 tisíc mrtvých přibylo během husitských válek.

Obrovské pohřebiště

Sedlecký hřbitov měl po husitských válkách zabírat plochu 35 tisíc metrů čtverečních, proto došlo na konci 15. století ke zrušení většiny hrobů. Exhumované kosterní ostatky (cca 40 000 lidí) byly pak uloženy do spodní kaple kostela. Tam je měl opatrovat poloslepý sedlecký mnich, který je seskládal do velkých pyramid.

Pamatuj na smrt

Za vlády císaře Josefa II. bylo opatství zrušeno a kostel připadl rodu Schwarzenbergů z Orlíka. Tento rod nechal původní barokní kosterní výzdobu vytvořenou podle návrhu geniálního architekta Santiniho opravit a dotvořit dílem řezbáře a stavebního mistra Františka Rinta. Sedlecký kostel s kostnicí je proto unikátní historickou památkou a místem posledního odpočinku desítek tisíců lidí.

Při pohledu na ponurou výzdobu místa se nelze nezamyslet nad konečností lidského života, kdy nezbývá než doufat v naději na život věčný.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA MRAZIVÉ SNÍMKY Z KOSTNICE:

Zdroje:

destinace.kutnahora.cz

www.sedlec.info/kostnice

cs.wikipedia.org, Kostel Všech svatých (Sedlec)

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články