Záhadné tělíčko z Atacamy: Poznejte skutečný původ kostry "mimozemšťana"

Dobře zachovalá kostra byla menší než lidské novorozeně a přitom byla daleko vyvinutější. Kosti odpovídají šestému až osmému roku života dítěte. I to odborníky nejdřív mátlo.
Zdroj: Archiv
Atacama je nejsušší poušť na zemi a nachází se v Jižní Americe. Právě na ní byla nalezena miniaturní kostra, která byla dlouhou dobu pro vědce záhadou.Dobře zachovalá kostra byla menší než lidské novorozeně a přitom byla daleko vyvinutější. Kosti odpovídají šestému až osmému roku života dítěte. I to odborníky nejdřív mátlo.Pět let dlouhé zkoumání kostry - včetně testů DNA - ukázalo, že za neobvyklý tvar a velikost může genetická mutace.Kostra měřila pouhých 16 centimetrů.+ 2 fotky+ 3 fotky

Podivná mumifikovaná kostra budí zájem vědců i veřejnosti od chvíle, kdy ji v jednom opuštěném chilském městečku v poušti Atacama nalezli. Byla jen šestnáct centimetrů dlouhá, měla dlouhou a hranatou lebku, zešikmené oční důlky a deset žeber místo obvyklých dvanácti. Hned se proto rozvířily spekulace o jejím mimozemském původu. Co o Atě, jak se mumii říká, víme dnes - po dlouhých vědeckých testech a různých bádáních?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 06. 06. 2019 17:30

Pro průzkumníka Oscara Muñoze, který se v říjnu 2003 vypravil do opuštěného hornického městečka na severu Chilu, to musel být životní, a zároveň i dost děsivý zážitek. V kostele, který už téměř zavál písek a prach, našel podivnou tašku, uvnitř s čímsi zabaleným do bílého šátku. To COSI bylo mumifikované tělíčko ne větší než lidské brýle. Fotografie záhadných ostatků se ihned začaly šířit do celého světa, a společně s nimi také nejrůznější konspirace.

Ata, jak se mumii začalo říkat, se stala vodou na mlýn především ufologů: "Tohle je přece jasné, to nemohl být člověk, to je mimozemšťan z nějaké vzdálené galaxie," těšili se...

Série testů, kterými Ata od té doby prošla, však přinášejí zcela jiné vysvětlení než to, že se zřítila v jakémsi létajícím talíři právě do nehostinné pouště Atacama. Poslední z průzkumů, který proběhl v loňském roce, konstatuje, že jde s největší pravděpodobností o lidský plod, dívku - prostě o smutný důkazu předčasného porodu.

Nebohá Ata trpěla celou řadou genetických vad - poruchami spojenými s nanismem (porucha růstu), skoliózou, předčasným stárnutím a mnoha abnormalitami svalů a kostí. Výzkum také prokázal, že dítě zemřelo asi před čtyřiceti lety. Pocházelo z oblasti And obývané chilskými indiány zvanými Čiloti.

Záhada pokračuje

To všechno má ale drobný háček... Zatímco tým vědců Stanfordské univerzity pod vedením genetika Garryho P. Nolana tvrdí, že díky analýze DNA prokázal více než 64 genetických mutací, nedlouho po zveřejnění výsledků výzkumu se objevila nesouhlasná stanoviska jiných odborníků. Ne, netvrdí, že jde o mimozemšťana! Souhlasí s tím, že jde o pozůstatky člověka! Skeptičtí jsou nicméně ve specifikaci nemocí a poruch, které Nolan považuje za jasné!

Záhadou rovněž zůstává, jak se dítě s tak četnými genetickými vadami vůbec mohlo narodit. Vědci to zatím dávají do souvislostí s kontaminacemi z nedalekého těžebního dolu. Mumie byla totiž nalezena v La Noria, tedy v jednom z mnoha opuštěných hornických měst v poušti Atacama, kde se dřív těžil dusičnan sodný (chilský ledek). Toxické prostředí tak mohlo neblaze působit na vývoj plodu a vést k poškození jeho DNA. Zkoumání mumií odborníkům velmi pomáhá, protože to může přinést nové poznatky ohledně vývoje vážných onemocnění.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA SNÍMKY ÚDAJNÉHO MIMOZEMŠŤANA Z ATACAMY

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články