Natáčení pohádky Jak se budí princezny bylo prokleté: Hrušínský propadl střechou přímo do výčepu, Švormová se téměř utopila

Jak se budí princezny je česká filmová pohádka režiséra Václava Vorlíčka z roku 1977, která měla premiéru 1. března 1978.
Zdroj: TV Nova
Jak se budí princezny je česká filmová pohádka režiséra Václava Vorlíčka z roku 1977, která měla premiéru 1. března 1978. Melánie (Libuše Švormová), sestra královny Růžového království, se nemůže smířit s tím, že si král Dalimil I. (Jiří Sovák) za manželku vybral její sestru Elišku (Milena Dvorská), a ne ji. Proto při narození princezny Růženky (Marie Horáková) vysloví kletbu, podle které se princezna v sedmnácti letech píchne do prstu, upadne do věčného spánku a spolu s ní i celé království (s výjimkou Melánie).Královští rodiče se snaží tragédii zabránit sňatkem princezny s princem Jiřím (Jan Kraus), následníkem trůnu v Půlnočním království. Princ je však samolibý ješita, kterého jeho rodina již po léta utvrzuje o jeho výjimečných schopnostech.V mládí byl často churavý a sláb, jeho rodiče se starali, aby nebyl handicapován a netrpěl tudíž nedostatkem sebevědomí, nežádoucí vlastností pro panovníky. + 5 fotek+ 6 fotek

Natáčení pohádky v osmdesátých letech nebylo nic jednoduchého, vychytávek a efektů moc nebylo, ale pro autenticitu se dělalo i nemožné. Není tedy divu, že Libuše Švormová se při natáčení scény v rybníku málem utopila a Hrušínského z něj vytahoval jeřáb.

Petra Járková
Petra Járková 06. 03. 2020 16:00

Filmová pohádka Jak se budí princezny představuje klasickou pohádku o zakleté princezně, kterou princ osvobodí a vše je zalité slunce. Ne tak tomu ale bylo při natáčení. Sice se točilo v krásné lokalitě, herecké obsazení bylo hvězdné, ale i přesto se to na place neobešlo bez pořádných komplikací.

Topící se Švormová

Herečka Libuše Švormová si v pohádce zahrála Melánii, panovačnou sestru královny, která na Růženku uvrhne kletbu. Během natáčení však jako by padla kletba na ni, skoro se totiž utopila. Pro scénu v rybníce měla špatně zvolený kostým. Tvůrci totiž chtěli, aby zůstala jeho část i po plavání v rybníce suchá, tak šaty podšili igelitem. To ale samozřejmě neměli dělat! Zbytek šatů nasákl strašně moc vody a táhl Švormovou ke dnu. Říká se, že ji vytáhli v poslední chvíli.

Zlomená noha

Nejinak na tom byl i Jan Hrušínský. Ten si zase přivodil díky své hlouposti těžkou zlomeninu. Spolu s hercem a filmovým bratrem Janem Krausem lezl večer za představitelkou princezny Růženky Maruškou Horákovou oknem z pokoje na pokoj. Bohužel se pod ním zlomila římsa a on propadl střešní skleněnou tabulí a přistál přímo ve výčepu. Bohužel si však zlomil stehenní kost, což značně zkomplikovalo celé natáčení.

Hrušínský na jeřábu

Když měl Jan Hrušínský následující den točit scénu v rybníce, sádra na noze se mu musela obalit pytlem. Voda mu tam ale natekla stejně a ve finále ho z ní musel vytahovat jeřáb.

NA SNÍMKY Z POHÁDKY JAK SE BUDÍ PRINCEZNY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA POHÁDKU JAK SE BUDÍ PRINCEZNY SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 20:20 NA TV NOVA

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články