Ladislav Pešek a jeho podivné manželství: K oltáři ho dohnala šílená fanynka

Ladislav Pešek a jeho podivné manželství: K oltáři ho dohnala šílená fanynka
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Herce Ladislava Peška znaly děti i dospělí. V pohádkách hrál čerty i hodné dědečky. Ve filmech pro dospělé třeba neposlušné studenty. Byl to prostě představitel charakterních rolí. V soukromí to už ale tak slavné nebylo. Jeho život ovlivnila žena, která si říkala Divá Bára. Zažil s ní opravdové peklo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 12. 2020 13:00

Ladislav Pešek, vlastním jménem Ladislav Pech, se narodil 4. října 1906 v Brně. Byl to herec, pedagog a dlouholetý člen činohry Národního divadla. Zahrál si ve více než osmdesáti filmech. Účinkoval také v rozhlasových hrách a pořadech. Získal titul zasloužilého a národního umělce. V roce 2007 byla po něm nazvaná i brněnská ulice v městské části Královo pole.

Herectví mu bylo předurčeno

Pešek zdědil vášeň pro herectví po svých rodičích, kteří byli taktéž herci. Mezi divadelníky se pohyboval již odmala. Přesto zprvu snil o kariéře slavného fotbalisty, to mu však nevyšlo a musel nastoupit na živnostenskou školu. Obor úspěšně dokončil, ale místo nástupu do zaměstnání pokračoval na brněnské konzervatoři.

Během studia dostal možnost krátce pobýt na berlínské divadelní škole Maxe Reinhardta. Po návratu se usadil v Zemském divadle v Brně a přijal pseudonym Pešek, nechtěl totiž, aby jej zaměňovali s jeho otcem. Díky mimořádnému talentu hostoval několikrát v Národním divadle. A v Praze také započala jeho filmová kariéra.

Divá Bára

Velkou a jedinou láskou Ladislava Peška byla Jiřina Štěpničková. Přestože ji velmi miloval, nebylo mu souzeno s ní být. Stal se totiž obětí vydírání. Zálusk si na něj dělala Renata Kuhová, jež byla jednou z jeho největších fanynek. Posílala mu zamilované dopisy a básně, v nichž se podepisovala pod pseudonymem Divá Bára.

Pešek na její citové výlevy samozřejmě nereagoval. Rozhodla se tak přitvrdit. Spáchala demonstrativní sebevraždu. Herec se tak nakonec musel podvolit a vzít si tuto šílenou ženu za manželku. Ta, když dosáhla svého, se s Peškem o něco později rozvedla. Ztratila o něho zájem.

Hrál až do důchodu

Po všech peripetiích si Pešek nakonec našel Zoru Pittchovou, se kterou měl dceru Zuzanu. Hrál až do důchodu. Zemřel 13. července 1986, pár měsíců před osmdesátými narozeninami. Zanechal po sobě bohatou filmografii a nespočet divadelních vystoupení.

Tip: Ladislava Peška si můžete připomenout i o letošních svátcích. V pohádce Hrátky s čertem, kterou 30. 12. 2020 v 16.10 vysílá TV Nova, si zahrál Belzebuba.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Ladislav Pešek

Česká televize: Ladislav Pešek

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články