Fanfán Tulipán Gérard Philipe: Jeho babička měla české kořeny, ze studií práv utekl k herectví

Fanfán Tulipán Gérard Philipe: Jeho babička měla české kořeny, ze studií práv utekl k herectví
Zdroj: Česká televize

Herec Gérard Philipe by dnes oslavil 98. narozeniny. V dětských letech mu nic nescházelo, jako dospělý člověk se ovšem musel vypořádat s mnoha problémy. Podlomené zdraví, nešťastná láska i rakovina. Jaký je životní příběh jednoho z nejpopulárnějších evropských herců?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 12. 2020 08:00

Gérard Philipe se narodil 4. prosince 1922 v Cannes ve Francii. Byl to francouzský herec, který se, zejména v bývalém Československu, vryl do paměti diváků filmem Fanfán Tulipán. Během své kariéry získal hned několik ocenění. Na jeho počest je každoročně udělována filmová Cena Gérarda Philipa, kterou mohou získat mladí a nadějní herci.

Babička s českými kořeny

Gérard Philipe se narodil do bohaté a konformní rodiny, jejíž kořeny sahaly až do Česka. Babička z matčiny strany Wilhelmine-Elisabeth Seliger se totiž narodila v Praze. O něco později se odstěhovala do Brna. Nakonec ale skončila ve Francii, kde se provdala.

Malý Gérard, nebo též Gégé, jak se mu familiárně říkalo, ukázal herecký talent poměrně brzy. Jednoho dne bylo potřeba, aby někdo zaskočil za chybějícího herce na dobročinné slavnosti a tichý Gérard se toho kupodivu ujal. Sice nejdříve leknutím utekl, ale po chvíli se nechal přemluvit. Po přednesu krátké bajky jej označili za rozeného umělce. Jenomže otec měl se synem trochu jiné plány.

Právník

Otec Gérarda, zámožný právník a hoteliér, chtěl, aby syn kráčel v jeho šlépějích. Kvůli zdravotním potížím měl ale Gérard časté absence, čemuž také odpovídala úroveň jeho studijních výsledků. Maturitu musel skládat v náhradním termínu, ale i do toho zasáhla nemoc, konkrétně zánět na plicích. Nakonec ale uspěl a nastoupil na právnickou fakultu, kde mu ale musela dělat společnost ochranka. Jeho otec totiž aktivně spolupracoval s fašisty.

Další zápal plic mu znemožnil pokračování ve studiu, takže poté, co se své matce svěřil s tím, že by se chtěl stát hercem, přešel na konzervatoř. Ale opět měl smůlu. Postihla ho tuberkulóza. Během léčebného pobytu na Riviéře potkal vdanou Nicole. City byly vzájemné, ale museli si několik let počkat, až se rozvede. V té době byl již Gérard hvězdou filmového plátna.

Půl roku života

Zdravotní obtíže se herci nevyhnuly ani během natáčení filmu Horečka stoupá v El Pao, které probíhalo v Mexiku a na Kubě. Lékaři si zprvu mysleli, že jde o onemocnění jater, operace ale odhalila hrůznou pravdu. Rakovina, a to v posledním stádiu.

O tom, že Gérardovi zbývá jenom půl roku života, věděla pouze jeho manželka. Poslední dny svého života strávil na horské chatě. Když ho přišel jednou ráno navštívit jeho nevlastní syn, našel ho již v bezvědomí. Zemřel 25. listopadu 1959 ve věku 36 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Gérard Philipe

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články