Herečka Julianne Moore slaví 60: Přestala nakupovat a současnost považuje za období brutality a neštěstí

Herečka Julianne Moore slaví 60: Přestala nakupovat a současnost považuje za období brutality a neštěstí
Zdroj: Showpix.cz
Nejprve chtěla Moore studovat medicínu, k herectví jí však dopomohla učitelka angličtiny.
Mohli jsme ji vidět ve filmech Hannibal a Ztracený svět: Jurský park.
Kromě herectví se také angažuje v aktivismu. Bojuje za sexuální menšiny a právo žen na interupci. 
Lhostejná jí není ani příroda. 
+ 2 fotky+ 3 fotky

Herečka Julianne Moore slaví šedesátku. Jako jedna z mnoha celebrit, zapojuje se do boje s klimatickými změnami. Vyznává také ekologický způsob života. Kvůli zodpovědnému přístupu k planetě přestala dokonce nakupovat. A to není zdaleka vše.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 12. 2020 08:00

Julianne Moore se narodila 3. prosince 1960 v Severní Karolíně. Je to americká herečka, kterou jsme mohli vidět v thrilleru Hannibal, kde si zahrála po boku Anthonyho Hopkinse. Ve filmu Ztracený svět: Jurský park, si zase zahrála paleontoložku. Je držitelkou Oscara, Zlatého glóbu i ceny BAFTA.

Školy střídala jako ponožky

Otec Julianne sloužil u armády jako výsadkář. Později byl jmenován plukovníkem a vojenským soudcem. Maminka herečky byla původem ze Skotska. Do Ameriky emigrovala jako malé dítě. Stala se z ní psycholožka a sociální pracovnice. Rodina se často stěhovala do různých států, a kvůli tomu musela Julianne měnit školy. Přestupovala tak celkem devětkrát.

V šestnácti letech se se ocitla až v dalekém Frankfurtu, kde konečně dostudovala střední školu. Původně měla v plánu, že půjde na medicínu, avšak díky školním inscenacím a vydatné pomoci učitelky angličtiny se rozhodla, že zkusí herectví. A udělala dobře. Jen se musela zase vrátit do USA, kde nastoupila na Bostonskou univerzitu a později získala bakalářský titul v dramatickém umění.

Život bez zbytečností

Julianne Moore je aktivistkou v pravém slova smyslu. Věnuje se problematice kontroly zbraní, bojuje za sexuální menšiny a práva žen na interrupci. Poslední dobou jí však není lhostejné ani životní prostředí. Jelikož je veřejně činná osoba, ví, že její chování může ovlivnit spoustu lidí. A začala pěkně zostra. Odmítá si kupovat jakékoli zbytečnosti.

“Momentálně si nekupuji nic, co akutně nepotřebuji. Boty, šaty či šperky přijdou na řadu tehdy, až přestanou plnit svůj účel. Kupříkladu mýdlo. Až zužitkuji všechny kousky, které mi doma zbyly, budu si moci koupit nové. A tím, alespoň trochu, pomáhám zdevastované přírodě,” prozradila sympatická herečka.

Období brutality a neštěstí

Aktuální stav společnosti je dle Moore katastrofální. Hovoří o období neštěstí a brutality. Hlavní problém vidí v tom, že si ve Státech lze koupit zbraň doslova na každém kroku. “O prevenci týkající se zbraní se zajímám opravdu hodně a nepřestanu s tím,” prohlásila herečka. Vadí jí ale i znečištěný vzduch, který musí dýchat malé děti. Pravdou je, že se lobby různých firem klade nad potřeby matky přírody. V médiích tak často hovoří za uskupení Moms Clean Air Force, jenž sdružuje americké matky bojující za ukončení globálního oteplování a udržitelnou energii.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Julianne Moore

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články