Mlčení jehňátek: Anthony Hopkins měl během natáčení zvláštní požadavky. Jodie Foster z něj byla šokovaná

Mlčení jehňátek: Anthony Hopkins měl během natáčení zvláštní požadavky. Jodie Foster z něj byla šokovaná
Zdroj: se souhlasem Prima Cool
Mlčení jehňátek: Mladá agentka FBI Clarice Steriling (Jodie Foster) se pouští do vyšetřování případu sériového vraha známého jako Buffalo Bill. Své oběti totiž stahuje z kůže...Clarice požádá o konzultaci Hannibala Lectera (Anthony Hopkins), psychiatra, který si odpykává trest za sérii brutálních vražd. Lecter ví víc, než je ochoten prozradit, jakou roli nakonec sehraje v případu Buffalo Billa?Anthony Hopkins se ve filmu Mlčení jehňátek schválně oblékal do bílé. Spousta lidí se totiž bojí lékařů. 
Tvůrci filmu Mlčení jehňátek se inspirovali Garym Ridgwayem, který zabil 49 žen.+ 3 fotky+ 4 fotky

Mlčení jehňátek je jeden z nejlepších a zároveň nejtemnějších filmů devadesátých let. Hlavní roli si nakonec střihl nezapomenutelný Anthony Hopkins. Jenom jemu se totiž z filmu nedělalo špatně. Tento fakt dokázal využít a začal štáb zásobovat podivnými přáními, které se však nakonec ukázaly být ku prospěchu věci. A co Jodie Foster? Ta si z natáčení odnesla pěkný šok!

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 11. 2020 16:00

Na Mlčení jehňátek se můžete podívat dnes ve 22:55 na Prima Max. Nadějná studentka akademie FBI, Clarice Starling, se zúčastní vyšetřování případu masového vraha Buffalo Billa, který své oběti rád stahuje z kůže. Aby Clarice mohla proniknout do vrahovy mysli, navštíví ve vězení bývalého psychiatra a kanibala Hannibala Lectera.

Je to naprosto odporné

Taková reakce se u herců vidí málokdy, práce je přece jenom práce, ale Seana Conneryho byste do filmu nedostali ani párem volů. Ten dostal scénář k přečtení jako první. Tvůrci usoudili, že na roli psychiatra s kanibalskými sklony bude ideální právě on. To se ale šeredně zmýlili.

Connerymu se musely snad hrůzou zježit všechny chlupy na těle, neboť celý film zavrhl jako naprosto odporný. Ani ve snu by ho nenapadlo, že by si Hannibala Lectera zahrál. Anthonymu Hopkinsovi jeho rozhodnutí určitě nevadilo. Za pouhých 16 minut ve filmu získal Oscara v kategorii Nejlepší herec. A to na tuto roli v určitém slova smyslu „zbyl“.

Dohnalo ho to k slzám

Agenta Jacka Crawforda, kterému je přidělena studentka akademie FBI Clarice, si zahrál Scott Glenn. Na svou roli se připravoval možná až příliš horlivě. Domluvil si schůzku ve Quanticu, kde sídlí takzvaná behaviorální jednotka. Její členové mají za úkol studovat mysl vrahů a násilníků ve výkonu trestu. Díky tomu by měli být schopni snáze dopadnout další zločince, kteří se chovají stejným nebo podobným způsobem.

Agenti poskytli herci dvě kazety se záznamem rozhovoru se dvěma muži, kteří mučili a poté znásilnili šestnáctiletou dívku. Jejich naturalistická zpověď a zcela klidné hlasy, ve kterých byla slyšet i určitá dávka pobavení, vehnaly herci slzy do očí. Nedokázal si to ani poslechnout až do konce. Raději z místnosti utekl. Tento zážitek v něm zanechal tak hlubokou stopu, že se z něj stal zastánce trestu smrti.

Podivná přání a šok

Z čeho mají lidé strach? Nad odpovědí musel Anthony Hopkins strávit nejednu bezesnou noc. Musel totiž přijít na to, co je zcela zjevné. Co se nebude líbit většině diváků. A pak mu to došlo. Trval na tom, že bude ve filmu nosit oblečení bílé barvy. Proč? Je to přece barva lékařů a zubařů, kterých se většina lidí obává nebo má s nimi alespoň nepříjemné zážitky.

A jak to bylo s Jodie Foster? Hopkins jí hned během první scény připravil pěkné překvapení. Herečka vyrostla v jižní části Kalifornie, její přízvuk se tak trošku podobá tomu, který můžeme slyšet třeba v Texasu (zní to jako dlouhé protahování slov). A Anthony na ni právě tímto akcentem promluvil. Jak později přiznala, byla z toho velmi šokovaná, neboť se jí to osobně dotklo.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mlčení jehňátek

Eightieskids.com: The Silence of the Lambs

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články