Zdena (32): Manžel je zubař a zakazuje mi, abych dávala dětem sladkosti, nechápe, že to k jejich věku patří

děti, žena, muž
Zdroj: Freepik.com

Zdena má za manžela zubaře. Doma se nemohou shodnout na tom, jestli dávat dětem sladkosti, nebo ne. Zdena tvrdí, že sem tam kus čokolády jim neublíží. Otakar je jiného názoru a nepřeje si, aby děti jedly sladké, že si zkazí zuby. Trochu podváděla, ale byla odhalena. Jak to u nich funguje dnes?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 20. 09. 2020 11:00

Otakar si splnil sen a živí se jako stomatolog. Říkala jsem si, jaká je to výhoda, mít doma zubaře. Ovšem nese to i svoje nevýhody. Máme dvě malé děti a jeho povoláním trpí především ony.

Tajná skrýš

Dokud neměly děti zuby, jejich skladbu stravy moc neřešil. Občas pronesl něco, že by to umělé sladké mléko pít neměly, ale kojit jsem nemohla, takže to bylo jediné řešení. Problém nastal v době, kdy začaly růst první zoubky. Zakazoval všechno, kde byl cukr. Takový obyčejný piškot nás dokázal rozhádat na celý den. Opakoval stále stejnou písničku, že budou mít děti zkažené zuby. Je přeci zubař, tak to ví nejlépe. Byl s tím neskutečně otravný. Děti z toho moc rozum neměly, ale já jsem skákala do stropu.

Jakmile se jejich pusinky zasypaly zuby, hádali jsme se denně. Jakmile měly v ruce něco jen trochu sladkého, trhal jim to z ruky. Snesl jen takové potraviny, kde byl přírodní cukr. Na jednu stranu to mělo něco do sebe, ale žádný extrém není dobrý. Začali jsme s dětmi podvádět. Musela jsem počkat, až jim to půjde vysvětlit, a sladkosti jedly tajně.

Děti se prořekly

Udělala jsem doma tajnou skříň pro sladkosti a když nebyl doma, tajně jsem jim něco dala. Riskovala jsem, protože jsou to jen stále děti a nikdy nebylo jasné, kdy se prořeknou.

Jedno odpoledne dostalo každé z našich dětí čokoládové vajíčko. K večeru ale syna začalo bolet břicho a to už byl doma Otakar. Z malého Matěje vypadlo: ,,To bude asi z té čokoládové dobrůtky.“ Manželovi málem vypadly oči z důlku. ,,Kde jsi ho vzal?“ zeptal se syna. Prstíkem ukázal na mě. Jsem v pytli, napadlo mě.

,,No a co,“ řekla jsem. Hájila jsem, že to jsou jen děti a nemá smysl jim to zakazovat. Budou mít pak potřebu to někde dohánět a bude to mnohem větší problém. Manžel se mnou týden nemluvil. Našel i tajnou skříň, všechno vyházel. Vzal si děti do práce, velmi důkladně jim zkontroloval zuby. Měla jsem štěstí, žádné kazy neměly. Jen zubní kámen, ale máme doma tvrdou vodu, to může být i tím.

Doma je ještě větší zákaz na sladkosti. Něčím je  ,,uplatil“, protože už nechtějí ani podvádět. Jsem z toho nešťastná, protože si nemyslím, že je to nutné. Jedna dvě sladkosti týdně ještě nikoho nezabila.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články