Adéla (34): Asi jsme špatní rodiče, zvolili jsme nevhodný styl výchovy dětí a teď trpíme

muž, žena
Zdroj: Freepik.com

Adéla s manželem chtěli svým dětem dopřát všechno, co oni jako děti neměli. Zvolili proto volný styl výchovy. Mysleli si, že je mají pod kontrolou. S příchodem školní docházky ale začaly s dětmi problémy. Lidově řečeno, děti jim přerostly přes hlavu a byly nezvladatelné. Napadlo je jen jedno řešení. Jaké? Dozvíte se v následujícím příběhu.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 04. 09. 2020 13:30

Když se nám s manželem Pepou (36) narodily děti, chtěli jsme jim dopřát to, co nám jako dětem chybělo. Mě matka trestala za každou hloupost, byla velmi přísná, až zlá. Táta byl ten, ke komu jsem si chodila pro milá slova. Pepa to měl obráceně. Jeho otec byl ten zlý a maminka ta hodná. Chtěli jsme, abychom s dětmi od útlého věku byli spíše kamarádi.

Mírná výchova

První se nám narodila dcera Anežka, které je dnes osm let. Když byla malá, nikdy jsem nebyla nucena jí dát výprask nebo výchovnou facku.  Druhý se narodil syn Honza, ten nedávno oslavil své šesté narozeniny. U něj jsme aplikovali stejný styl výchovy. Jako kluk byl o něco zlobivější, vymýšlel neskutečné věci. Nechtěli jsme mezi nimi dělat rozdíly, takže i na něj jsme aplikovali mírnou výchovu.

Čím byly děti starší, tím víc si na nás, především na mě, dovolovaly. Už nestačilo na ně zakřičet. Neměly z toho patřičný respekt. Jako kdyby byly vůči mému křiku imunní. Když dcera nastoupila do první třídy, začaly první problémy. Brala dětem svačinu, byla zlá a co mě šokovalo nejvíc, byla sprostá. Musela jsem jednou týdně poslouchat její třídní učitelku, že je dcera nezvladatelná.

Denně jsem jí promlouvala do duše, ale bylo to k ničemu. Doma se začala chovat velmi podobně. Když mi schválně vylila vodu do počítače, vzteky jsem jí dala na zadek. Rozbrečela se a řekla mi něco, co nechce slyšet žádná máma: ,,Nenávidím tě, jsi zlá.“

Musí na převýchovu

Dostaly mě výčitky svědomí, tak jsem se jí snažila omluvit. Nevzala to. Kamarádka mi říkala, to máš za to, že jsi s prvním výpraskem čekala tak dlouho. Možná měla pravdu. Slíbila jsem si, že už Anežku nikdy neuhodím. Jenže ona tak strašně zlobila, že jsem svého slibu nedostála. Vždy když dostala na zadek, přestala se mnou mluvit.

Honzík se začal chovat podobně, možná hůř. Pral se s chlapci ve třídě, vyhazoval dětem svačiny do koše, byl vulgární na učitele. I tam jsem si musela čas od času vyslechnout, jak je syn zlobivý a nevychovaný.

S Pepou jsme nevěděli, jak situaci napravit, protože slova už nestačila. Když dostaly na zadek, bylo doma k nevydržení. Jsem slabá povaha na to, abych své děti bila, ale nedávají mi na výběr.

Moje matka byla sice přísná, ale věděla proč. Je ze mě vychovaný a slušný člověk. Jako dítě jsem to nedokázala ocenit, ale dnes matce děkuji. Na prázdniny jsme s manželem vymysleli plán. Pojedou na měsíc k mojí mamce, která prý ví, jak je srovnat do latě. Je to moje poslední naděje. Zdá se, že jako matka jsem zklamala.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články