Simona (50): Manžel chytil druhý dech a já mu nestačím. Bojím se, že mě to bude stát manželství

žena
Zdroj: Freepik.com

Simona se nám svěřila se svým trápením, které nyní zažívá. Její manžel Radek dostal od svého lékaře doporučení, aby shodil nějaké to kilo, začal se lépe stravovat a více se hýbat. Radek to vzal velmi vážně, jenže nastavené tempo nestíhá právě Simona, která nyní žije ve strachu, že ji manžel opustí, protože mu přestává stačit.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 24. 08. 2020 08:00

S Radkem (55) jsme spolu krásných dvacet let. Jsme ve věku, kdy už se sem tam ozve nějaká nemoc, zvýšený tlak a o cholesterolu ani nemluvím. Radek z poslední pravidelné návštěvy u svého lékaře přišel s tím, že musí začít žít jinak, nebo ho dostane cukrovka a jiné neduhy.

Změna mu prospěla

Moc jsem nevěděla, co si pod tím ,,žít jinak“ mám představit, takže jsem čekala, co přijde za změny. Prý musí shodit alespoň deset kilo, začít se aktivně hýbat kvůli kloubům a přestat kouřit.

Žádný problém jsem v tom neviděla. Naše skladba nákupů se výrazně změnila, místo pečiva  kopa zeleniny, místo sladkých limonád jsme začali pít vodu. K tomu Radek začal plánovat různé výlety.

Zprvu jsem i já cítila změny. Pár kilo šlo dolů, nebyla jsem tak často unavená. Když to jen trochu šlo, chodili jsme pěšky, přestali jsme jezdit výtahem. Radek byl po dvou měsících viditelně hubenější a čilejší. Začali jsme trochu více sexuálně žít. Já ale uvnitř cítila, že tempo, které muž nastavil, je na mě trochu rychlé.

Nezvládám to

On to vnímal jinak, chytil pomyslný druhý dech a na každý víkend plánoval túry, klidně i dvacet kilometrů a nikoli jen po rovině. Nemohla jsem si nevšimnout, že po něm začaly pokukovat i mladší ženy. To byl hnací motor, proč jsem musela s Radkem držet basu a tempo stíhat. Zatímco jemu to prospívalo, já začala být opět unavená a podrážděná. Zkrátka jsem to nezvládala.

Jednou jsem se rozhodla, že si udělám sobotu pro sebe a odpočinu si. Zůstala jsem doma a skoro celý den prospala.

Radek se vrátil v podvečer, celý rozjařený, že se přidal k jedné skupině a od příště budeme jezdit všichni společně. Nadšení byste u mě těžko hledali. Další sobotu jsme měli jet s novou partou na hory, když jsme se sešli na místě, nestačila jsem se divit. Nejstaršímu bylo sotva pětatřicet a polovinu skupiny tvořily ženy.

Jak mi asi bylo, říkat nemusím. Všude jsem byla poslední, stále se na mě někde čekalo a Radek mi ani nepomohl, držel se ostatních. Já to prostě nezvládám, nevím, čím to přesně je, nadváhu, která by mě brzdila, nemám. Radek začal s turistickou skupinou jezdit beze mě. Bojím se, že mu dojde, že už mám své nejlepší roky za sebou, a opustí mě.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články