Evženie (29): Pořídila jsem si ve vetešnictví starý porcelánový set. Nestačím se divit jeho moci

žena
Zdroj: Unsplash.com

Evženie si nese z dětství slabost pro věci zakoupené ve vetešnictví. Když si vybavovala svůj byt, tak hlavně věcmi pořízenými právě tam. Její přítel už na toto téma rezignoval a zvykl si. Ovšem jeho matka s tím měla problém, který nikdy před Evženií nevyslovila nahlas. Jednoho dne ale nastala změna. Tchýně se napila ze starožitného čajového setu. Co se potom stalo?

Šárka Žižková
Šárka Žižková 04. 09. 2020 15:00

Už když jsem byla malá, našla jsem si zálibu ve starých věcech. Dovedla mě k tomu moje babička, která velmi ráda navštěvovala vetešnictví. Kupovala si to, co se jí zkrátka líbilo, ať už starší židle, které by někdo jiný vyhodil, nebo obrazy, knihy. Mně se to líbilo, měla takových věcí plný dům. Místo toho, abych si hrála s panenkami, jsem s babičkou vždy zkoumala, co si zase pořídila.

Čarovná moc čajového setu

Svůj byt jsem si v dospělosti vybavila dost podobně, jako to měla babička. Nestála jsem o nablýskané a nové věci. Kouzlo pro mě měly věci z vetešnictví. Jedno takové jsem si oblíbila a čas od času si zašla pro nový doplněk. Můj přítel Radim z toho moc nadšený nebyl. Věci mu přišly staré a smradlavé. Mě vůně těchto věci velmi bavila. Měl mě rád, tak se s tím naučil žít.

Kdo to nesl podstatně hůř, byla jeho matka. Později moje tchyně. Nikdy to ale neřekla nahlas, dalo se to pouze vyčíst z její tváře. Při další mé návštěvě vetešnictví jsem narazila na velmi unikátní starožitný čajový porcelánový set. Musela jsem ho nutně mít! Muž, kterému vetešnictví patřilo, mi pošeptal, že to není ledajaký set, budu překvapená, co dokáže.  S velikou slávou jsem si  ho donesla domů. Radim pronesl to své: ,,Zase další krám?“ Naučila jsem se na to nereagovat. Tchýně Lucie se k nám sama pozvala na nedělní oběd. Hned mě napadlo, že alespoň vyzkouším svůj nový set na čaj.

Konečně jsem věděla, co si o mně tchýně myslí

K obědu jsem podávala kachnu s knedlíkem. Slušností je nabídnout po obědě kávu nebo čaj. Tchyně si přála čaj. To byla moje chvíle! Uvařila jsem její oblíbený bylinkový čaj a jak jinak než do nového setu. Protočila panenky, když viděla, z čeho má pít. Mě to neodradilo, byl totiž úžasný. Po prvním doušku, co se Lucie napila, začala mluvit.

,,Ty Evženie, nevadí ti, že působíš jako blázen, když kupuješ to harampádí?“ Sama se lekla, co to právě řekla, a záhy se omluvila. Znovu se napila. ,,Vůbec se mi nelíbí, jak to tady máš vybavené, působí to dost zmateně a špinavě.“ Nestačila jsem se divit tomu, že mi to řekla nahlas.

Reagovala jsem na to, že se mi to zkrátka líbí. V duchu jsem se musela smát, protože mi došla ta spojitost. Muž z vetešnictví naznačoval, že set má jakousi vlastnost. Zdá se, že způsobuje pravdomluvnost.

Vždy, když se tchyně napila, sdělila mi nějakou svoji myšlenku. Dozvěděla jsem se, že by si vedle svého syna představovala jinou ženu. Nelíbí se jí ani moje rodina. Měla jsem v tu chvíli možná být smutná nebo se začít hádat. Jenže mě to v tu chvíli spíše pobavilo. Jakmile svůj čaj dopila, jako by zpět přepnula do své klasické přetvářky a byla jako mílius.

Teď vždy, když k nám přijde tchyně na čaj, dozvídám se nové informace, jsem zvědavá, co si ještě vyslechnu.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články