Pan Vok odchází a Jiří Lír: Velký herec malých rolí umíral na jednu z nejbolestivějších nemocí

Pan Vok odchází a Jiří Lír: Velký herec malých rolí umíral na jednu z nejbolestivějších nemocí
Zdroj: Česká televize
V roli pana Voka nahradil Miloše Kopeckého Martin Růžek, což vyústilo v masivní úbytek diváků. 
Natáčelo se v Jindřichově Hradci, Třeboni a na zámku Červená Lhota.
Iva Janžurová ve filmu pronesla nepatrně poupravenou legendární hlášku: „Dneska to roztočíme, drahoušku.“
Pan Vok je po smrti mladé manželky v depresi a všichni okolo něj se ho snaží něčím rozveselit...
+ 1 fotka+ 2 fotky

Herec Jiří Lír byl doopravdy hercem malých rolí. Hlavní postavy byly pro něj jednoduše zapovězené. Tato skutečnost ho ale velmi trápila. Ač se snažil sebevíc, nepodařilo se mu to změnit. Osud se s ním nemazlil ani na stáří. Připravil mu jednu z nejbolestivějších nemocí. A štěstí v životě neměla ani jeho dcera Kateřina.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 11. 2020 16:00

Na film Pan Vok odchází se můžete podívat dnes ve 20:00 na TV Seznam. Pověstný milovník Vok je nyní vdovcem. Smrt mladé manželky ho uvrhne do deprese. Jeho přátelé a poddaní se ho snaží všemožně rozveselit a obstarávají mu ty nejpodivnější věci. Třeba mořskou pannu.

Dobře výdělečný „vedlejšák“

„Bylo mu to moc líto, ale dokázal se s tím smířit,“ řekla o svém otci jeho dcera Kateřina. Sice nikdy nedostal šanci projevit svůj herecký talent naplno, po finanční stránce si však nemohl stěžovat. Tehdy se platilo obyčejně tisíc korun za jeden natáčecí den a Jiří Lír se právě díky malým rolím ukazoval v desítkách filmů za rok.

Ve volných chvílích rád maloval. Byl také členem spolku Herci malují. Každému vytvořil to, co chtěl, stačilo si říct jenom téma. Paradoxně tak vydělává i po své smrti. Jeho obrazy se prodávají za desítky tisíc. Mezi jeho „klienty“ patřil i Zdeněk Svěrák a Vlastimil Brodský.

Nedalo se už nic dělat

Jiří Lír zemřel na sklonku roku 1995. Rakovina kostí je zákeřná v tom, že když se diagnostikuje, je už většinou pozdě. A nejinak tomu bylo i v jeho případě. Navíc toto onemocnění patří mezi ty nejbolestivější na světě. K nesnesitelným bolestem a otoku dochází zejména během spánku. Postiženy jsou nejvíce dlouhé kosti dolních končetin, zvláště v blízkosti kolenního a kyčelního kloubu.

Kromě rodiny měl v těžkých chvílích i čtyřnohého přítele. „Jednou se u nás objevil černý pes a táta se ho ujal,“ zavzpomínala Kateřina. „Když potom pejsek zemřel, následoval ho za necelý rok.“ Problémy v životě však neměl jenom její otec. Sama neměla na růžích ustláno.

Dusno před rozvodem

Manželem Kateřiny byl herec a zpěvák Ondřej Havelka. Kromě ní samotné zanechalo dusno před rozvodem stopy i na jejich synovi, který se tehdy přestal o cokoli zajímat a začal mít problémy ve škole. Jak uvedl deník Aha, Havelka se měl se svou ženou rozejít kvůli milence, která se později stala manažerkou jeho kapely Melody Makers. „Byli jsme rozvedeni za pět minut,“ dodala na závěr Lírová, která se dnes živí jako dramaturgyně a scenáristka klipů.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jiří Lír, Pan Vok odchází

TV Seznam: Pan Vok odchází

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články