Temné pozadí komedie Rozpuštěný a vypuštěný: Svěrák se Smoljakem se spolu tři roky nebavili, byl za tím podraz

Temné pozadí komedie Rozpuštěný a vypuštěný: Svěrák se Smoljakem se spolu tři roky nebavili, byl za tím podraz
Zdroj: se souhlasem FTV Prima
Dokáže zkušený vyšetřovatel vypátrat zmizelého továrníka a jeho zákazníky, kterým po jeho zázračné masti znovu narostly vlasy?
Jméno inspektora Trachty jsme se nikdy nedozvěděli.
Snímek vznikl na motivy divadelní hry Vražda v salonním coupé.
S hlavní rolí se mohl Svěrák rozloučit. Zbyl na něho pouhý štěk.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Celé roky to byli nejlepší kamarádi. Pak ale přišel film Rozpuštěný a vypuštěný a s ním hádky, podrazy, naschvály i tříleté otevřené nepřátelství. Co se mezi nimi stalo? A za jakou cenu si mohl ve filmu zahrát syn Vlastimila Brodského?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 11. 2020 16:00

Máte rádi filmy Svěráka a Smoljaka? Tak se dnes podívejte na krimi komedii Rozpuštěný a vypuštěný, která poběží ve 20:00 na Prima Max. Policejní inspektor Trachta a jeho mladý pomocník Hlaváček pátrají po zmizelém továrníkovi Bierhanzlovi. Muž, jehož podnik vyráběl zázračnou mast na vlasy, náhle zmizí a zanechá po sobě jen pár osobních věci. Trachta zjistí, že se pohřešují i další muži, kteří si jeho přípravek koupili. Kam ho jeho vyšetřování zavede?

Bróďa mladší

Smoljak chtěl, aby si ve filmu zahrál i Vlastimil Brodský, ten měl však plně nabitý kalendář. Místo sebe však doporučil svého syna, o němž prohlásil, že je velmi talentovaný. Smoljak neviděl důvod to nezkusit, a tak jej pozval na kamerové zkoušky. Dobře udělal.

Marek Brodský byl přesně ten typ, kterého Smoljak na roli nezkušeného policejního praktikanta Hlaváčka potřeboval. Šel na to ale chytře. Junior měl doma vyřídit, že ho berou, ale jenom pod podmínkou, že se v komedii ukáže i jeho otec. Vlastimil Brodský nakonec souhlasil. Byl to úplně první snímek, ve kterém si mohli zahrát oba.

Tohle jsme si nedomluvili

Původně připadla role vyšetřovatele Trachty Zdeňku Svěrákovi. Jenomže to bylo v divadelní hře Vražda v salonním coupé. Jelikož s představením slavili velký úspěch, rozhodli se jej přenést i na stříbrné plátno. Smoljak coby režisér to ale viděl trochu jinak.

Svěrák bral hlavní roli za samozřejmou, jeho dlouholetý kamarád a kolega však chtěl obsadit „profesionálního“ herce. Toto rozhodnutí mezi nimi nadělalo hodně zlé krve. Kdyby to ale zůstalo jenom u toho, možná by spolu promluvili dříve než za tři roky. Jenomže přišly bohužel další podpásovky.

Jenom štěk

Svěrák se rozhodl ustoupit a vybral si postavu hajného. Opět však narazil. Ta již patřila legendě Rudolfu Hrušínskému. Bylo tak logické, že jej Smoljak nevymění. Nezbylo tak nic jiného než vzít zavděk rolí, která se svou velikostí rovnala pouhému štěku. A to sice básníka Jelínka. To byla poslední kapka.

Zdeněk Svěrák začal poté spolupracovat s Vítem Olmerem. Natočili spolu film Co je vám, doktore, kde si zahrál idealistu, jenž vymění ruch velkoměsta za poklidný život v hájence. S Ladislavem Smoljakem se udobřil až během natáčení Nejisté sezóny.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Rozpuštěný a vypuštěný, Nejistá sezóna

Prima Max: Rozpuštěný a vypuštěný

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články