Tajemství Josefa Abrháma ve filmu Vrchní, prchni: Fantoma restaurací vůbec neměl hrát

Slavná komedie Vrchní, prchni: Zdeněk Svěrák chtěl místo Josefa Abrháma obsadit Petra Nárožného
Zdroj: se souhlasem České televize
Vrchní prchni je slavná česká komedie s Josefem Abrhámem v roli knihkupce, kterému náhoda přinese návod, jak přijít k penězům...V komedii Vrchní, prchni! si manžele Vránovy zahráli skuteční manželé Josef Abrhám a Libuše Šafránková.Scénář ke komedii Vrchní, prchni! napsal Zdeněk Svěrák.Zdeněk Svěrák je také autorem slavné písně Severní vítr, která zazní ve filmu Vrchní, prchni! Napsal ji se svým dlouholetým spolupracovníkem, hudebníkem Jaroslavem Uhlířem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Kultovní komedie Vrchní, prchni! má v zásobě několik překvapivých zajímavostí. Věděli jste, že Zdeněk Svěrák původně nechtěl do hlavní role obsadit Josefa Abrháma? A proč na Barrandově vystřihli scénu s Vladimírem Menšíkem, Jiřinou Bohdalovou, Radkem Brzobohatým, Vlastimilem Brodským a Jiřím Suchým?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 06. 2020 16:00
Aktualizováno 14. 12. 2023 17:00

Vrchní, prchni: Dalibor Vrána (Josef Abrhám) to má v životě těžké. Miluje ženy a ženy milují jeho, proto musí platit spoustu alimentů. Jako knihkupec si nevydělá tolik, aby vše bez problémů pokryl, a tak využije toho, že si jej lidé v restauracích často pletou s číšníkem. A začne vybírat peníze. Práce mu jde skutečně od ruky a stává se z něj fantom a postrach stravovacích zařízení. Navíc se mu jeho způsob obživy daří maskovat před svým okolím. Až jednou v Karlových Varech... Na komedii Vrchní, prchni! s Josefem Abrhámem se můžete podívat na ČT 1, kde bude k vidění ve čtvrtek 15. 12. ve 22:55 a v pátek 16. 12. v 9:30.

Zdeněk Svěrák číšníkem?

Občas vznikne nějaká věc snad na popud samotného osudu. Zdeněk Svěrák zavítal po jednom představení do Malostranské besedy a jelikož měl na sobě tmavý oblek s motýlkem, ihned se od stolů ozvalo netrpělivé volání, aby je už laskavě zkasíroval, že na číšníka čekají celou věčnost. Zdeněk Svěrák jim samozřejmě vysvětlil, že došlo k omylu, nicméně se mu díky této příhodě začal v hlavě rodit nápad na scénář komedie Vrchní, prchni!

Jak Petr Nárožný přišel o roli ve Vrchní, prchni!

Při sepisování scénáře si Zdeněk Svěrák usmyslel, že by do role podvodného vrchního nejlépe zapadl Petr Nárožný. Ladislav Smoljak byl však opačného názoru. Ten byl zase přesvědčený o tom, že ho nejlépe zahraje Josef Abrhám. Šlo mu o to, aby číšníka zahrál herec, jenž nebude na první pohled komikem, ale bude se snažit dávkovat humorné scénky po kouscích.

Svěrák nakonec souhlasil, ale jelikož Nárožný s rolí počítal na sto procent, musel mu tuto nepříjemnou zprávu sdělit sám Smoljak. Jak později vzpomínal, snažil se mu to co nejvíce vysvětlit, ale marně. Zklamaný Nárožný se prostě naštval...

Dáda Patrasová ve sprše

Když se Dáda Patrasová dozvěděla, že ji čeká nahá scéna ve sprše, musel ji polít studený pot. Nakonec se ale dokázala vzchopit a ušila na Smoljaka menší boudu. „Řekla mi, že do toho půjde, ale musí si nechat kalhotky, protože má své dny. Já jsem s tím samozřejmě souhlasil," zavzpomínal jednou Ladislav Smoljak. „Až později mi řekli, že to nic neznamenalo, že i tak mohla klidně točit úplně nahá. Měl jsem být přísnější."

Vrchní, prchni! s Menšíkem, Bohdalovou a Brzobohatým?

Co byste řekli na to, že by se v komedii Vrchní, prchni! objevil Vladimír Menšík, Jiřina Bohdalová, Radek Brzobohatý, Vlastimil Brodský či Jiří Suchý? Vše už bylo natočeno. Šlo o hromadnou scénu, ale jelikož měl v té době Jiří Suchý zakázáno točit, dramaturg Barrandova Ludvík Toman tuto část nemilosrdně vystřihl. A přitom by bylo hezké vidět, jak Josefa Abrháma alias Vránu vypečou herci, když mu namísto zaplacení odpoví, že jsou zvyklí pít na sekeru...

Zdroje informací:
ČSFD.CZ: Vrchní, prchni!
Wikipedia.org: Vrchní, prchni!

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články