Film Na samotě u lesa: Svěrák dostal omylem zaplaceno dvakrát, vyřešili to šalamounsky

Zdeněk Svěrák byl bez plnovousu k vidění jen velmi sporadicky. Režisér Jiří Menzel trval na tom, že se musí oholit, neboť jen tak bude jako Pražák vypadat věrohodněji.
Zdroj: se souhlasem České televize
Film Na samotě u lesa se inspiroval skutečnou postavou důchodce, který si nakonec prodej chalupy rozmyslel.V době natáčení bylo Josefu Kemrovi 54 let.Pracovní název filmu zněl: Pražáci dědy Komárka.Daniela Kolářová před natáčením porodila syna. U produkce si tak vydobyla mít své dítě u sebe.+ 3 fotky+ 4 fotky

Chčije a chčije. To je dnes již notorická hláška z filmu Na samotě u lesa. Přestože byl snímek natočen před více než čtyřiceti lety, stále se v jeho pozadí ukrývá několik tajemství, které vám nyní poodhalíme. Třeba to, že Svěrák dostal honorář vyplacený rovnou dvakrát. Anebo, že film vznikl na motivy skutečných událostí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 05. 2020 13:30

Jak výhodně získat domek na venkově? Nejlepším způsobem je pronajmout si u svérázného dědy jednu místnost a počkat do jara, až se odstěhuje na Slovensko za synem a dům prodá. Jenomže jak čas plyne, děda se nemá k odchodu, a dokonce se spřátelí s kupcem nemovitosti Oldřichem, kterého uhání jeho žena Věra, aby starouše už konečně vypakoval pryč.

Na film Na samotě u lesa se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Děda Komárek skutečně žil

Jen se nejmenoval Komárek, ale Lukšíček. I tak sliboval, že prodá krávu a znovu už nezaseje. V sedmdesátých letech panoval obrovský trend - vlastní chalupa. A nebylo se čemu divit. Kdo by nechtěl na víkend utéct od nudného šedého týdne na vesnici, kde by se cítil alespoň trochu svobodně. Vždyť by se dalo říct, že se tam zastavil čas.

A stejnou touhu měli i pánové Svěrák a Smoljak. Chtěli si pořídit chaloupku, kde by mohli společně tvořit. Nakonec se zastavili v Melechově. Svěrák tam našel zalíbení v jedné chalupě, kterou vlastnil děda Lukšíček. Čiperný důchodce mu tvrdil, že se na jaře odstěhuje. Samozřejmě tak ale neučinil. Tímto okamžikem se zrodila zápletka filmu Na samotě u lesa.

Tohle si budete muset odpracovat, pane Svěráku

Komu by se nelíbilo dostat k honoráři tučnou prémii. Svěrák dostal za Samotu hned dvojí výplatu. Přišlo se na to ale až po několika letech při zpětné kontrole. Jelikož zde již neexistovala možnost vrátit přeplatek, musel si jej odpracovat. Barrandov mu uložil, aby napsal scénář, který by vycházel z již zmíněného filmu.

A tak se dal do práce. Shodou okolností mu na chalupu ten den přivezli písek a řidiči nákladního auta dělal společnost závozník, který se stal inspirací pro Otíka Rákosníka z komedie Vesničko má středisková. Původně jen krátký skeč, který měl být odložen do šuplíku, byl, díky zájmu režiséra Jiřího Menzela, přetvořen v celovečerní film, jenž dokonce usiloval o sošku Oscara.

Trápení Jiřího Menzela

Jiří Menzel na natáčení Samoty u lesa moc dobré vzpomínky nemá. Když se natáčela scéna s dědou Komárkem, který se zrovna chystá na pohřeb svého kamaráda, se Menzel dozvěděl, že mu umřel otec. Jak sám později uvedl, byl to pro něj snad nejhorší den v životě.

Měl také problémy s obsazením Josefa Kemra. Soudruhům se nelíbilo, že byl měl tuto roli dostat hluboce věřící člověk. Jenomže tento člověk byl jediný, který uměl sekat trávu kosou. Tímto argumentem veškerá ideologická diskuze skončila.

NA DALŠÍ ZAJÍMAVÁ FAKTA O FILMU NA SAMOTĚ U LESA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj textu: Prima Max, Aha!

Zdroj fotek: Prima Max

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články